Pařížský salát: Veganská varianta klasiky z bufáče

Recept na veganský pařížský salát

Je to salát, ale není zrovna fitness. Jmenuje se po jednom z nejromantičtějších měst na světě, ale při vyslovení jeho názvu si romantické chvilky zrovna nevybavíte. Obsahuje salám a majonézu (v našem případě veganský salám a sojanézu) a doby své „slávy“ už má dávno za sebou. Jasně, je to pařížský salát, a i když je to jenom „šmakuláda z bufáče“, určitě si tuhle klasiku s rohlíčkem taky rádi dáte.

Junk food počesku

Když se řekne pařížský salát, tak se asi spousta lidí ošije hrůzou při představě mastného pultu v lahůdkářství. Ale na to by se dalo krásně po pelíškovsku říct „jak neni něco z USA, tak se to pánům nelíbí“. Je totiž dost dobře možné, že ten samý člověk si rád pochutná na hamburgeru, hot dogu nebo jiném americkém junk foodu. Já si ale nemůžu pomoct a k „prasárničkám“ zaujímám rovný přístup ať už jsou původem z Ameriky nebo z Československa za totáče.

Jinak mrkev do originálního receptu nepatří, ale já jsem jí v množství menším než malém přidal. Salát tak alespoň trochu obohatí, ale dávat jí tam samozřejmě nemusíte.

Ingredience:

  • 200 g tofu salámu (nebo jiné rostlinné „uzeniny“ v celku)
  • 200 ml sojanézy
  • 100 g nakládaných okurek
  • 130 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 malá mrkev (nemusí být)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl (můžete přidat špetku černé soli)
  • pepř

Recept:

Tofu salám, nakládačku, cibuli a případně mrkev nakrájejte na malé kousky.

V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a velice krátce (podle návodu) v ní povařte mražený hrášek. Pokud použijete i mrkev, povařte jí chvíli společně s hráškem, slijte a nechte vychladnout.

Všechno pak společně v míse smíchejte se sojanézou a dochuťte hořčicí, lahůdkovým droždím, sladkou paprikou, solí a pepřem.

Nechte vychladit a podávejte s pečivem.