Pohanková sekaná: Klasika na nedělní oběd

Veganský recept - pohanková sekaná

Tahle veganská pohanková sekaná je ideální pro všechny, kdo by si stejně jako já normálně uvařenou pohanku jen tak na talíř nevysypali. Takže pokud do sebe chcete dostat spoustu zdraví prospěšných látek i při klasickém nedělním obědu alá návštěva u babičky, tak určitě zkuste.

Hodí se k bramborám nebo ke kaši, k pečivu moc ne

Předem musím upozornit, že se pohanková sekaná moc nehodí k pečivu. Pokud byste si teda chtěli udělat do zásoby sekanou na večery po práci, kdy se vám nechce vařit, a ukusovat k ní chleba s hořčicí, tak vám tuhle možnost moc nedoporučuji. Obzvlášť když uvařit brambory nezabere tolik času.

A ještě jedna poznámka: nenahrazujte pohankovou mouku běžnou pšeničnou. Když jsem to udělal při mém prvním pokusu, tak se to projevilo na chuti i tím, že se upečená sekaná rozpadala. Jinak je tahle sekačka ale příjemné zpestření jídelníčku a určitě můžu doporučit.

Ingredience:

  • 280 g pohanky lámanky
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 6 lžic pohankové mouky
  • 5 lžic strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • rostlinný olej

Recept:

Lněná semínka si nejprve namočte přes noc ve vodě.

Připravte si do hrnce tolik vody, aby pohanka byla při vaření ponořená, ale ne více. Vodu osolte, přiveďte k varu, poté přisypte pohanku a cca 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte a nechte pohanku vychladnout a nasáknout vodu.

Pak si nakrájejte cibuli, česnek a kysané zelí a na pánvi pozvolna osmahněte. Pak si přendejte do mixéru pohanku, lněná semínka, sůl, pepř, majoránku a cibuli, česnek se zelím z pánve a rozmixujte na hladkou směs.

Rozmixovanou směs pak přesuňte do mísy, postupně přidejte pohankovou mouku a strouhanku podle potřeby a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvarujte tvar sekané, kterou pak potřete olejem a dejte do pekáče na na pečící papír. V troubě pečte na 180 °C cca 40 minut. Podávejte třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.