Raffaello: Kokosové kuličky ve veganském provedení

Raffaello - veganský recept na kokosové kuličky

K Vánocům mimo jiné patří hromada dobrého jídla. A pro většinu z nás hromada znamená opravdu hromada. Ale tu hromadu, například cukroví, si můžete udělat klidně zdravější a nemusíte se tím pádem ze svátků vzpamatovávat ještě půlku ledna. Zkuste třeba klasické kokosové kuličky raffaello.

Bez cukru a bez mouky neznamená bez chuti

Hlavně díky cukroví, jsou svátky plné cukru, mouky a dalších blbostí, ze kterých si tělo moc nevezme. Existují ale i zdravější alternativy, jako jsou třeba datlovo-pistáciové kuličky nebo kokosové kuličky notoricky známé jako raffaello. A osobně můžu zaručit, že to nejsou žádné asketické chudinky bez chuti, i když jsou bez lepku a bez cukru.

Jasně, nic se nemá přehánět. Obvykle jsem poslední, kdo by se honil za nějakou dietou. Ale toho cukru a mouky za svátky člověk spořádá už tak dost. Tak proč si nepřipravit taky něco, po čem se líp vstává z gauče.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 150 g kešu ořechů
  • 50 g mandlí
  • 3 lžíce javorového nebo agáve sirupu
  • 4 lžíce kokosového mléka

Recept:

Kešu ořechy si namočte tak hodinku předem, aby šly lépe rozmixovat. Mandle tak na minutku povařte ve vodě, aby šly snadno oloupat, slijte a hned na to propláchněte studenou vodou. Mandle pak oloupejte, stačí je trochu zmáčknout u špičky a měly by vám ze slupky vyklouznout. Nakonec mandle nechte usušit třeba na topení nebo v sušičce.

POZOR! Budete potřebovat mixér a pokud máte nějaký levnější, dejte si pozor, abyste ho nepřehřáli, a dělejte při mixování přestávky.

Dejte si tak čtvrtinu kokosu stranou na obalování. Potom v mixéru rozmixujte kešu do co nejjemnější konzistence, následně přidejte kokos a javorový nebo agáve sirup a dál mixujte – a určitě dělejte pauzy, aby se mixér nepřehřál. Pokud máte obyčejný strouhaný kokos ze supermarketu, který je poněkud sušší, přidejte do mixéru i kokosové mléko pro krémovější konzistenci. A pokud, stejně jako já, nemáte mixér zrovna nejvyšší kategorie, můžete si na závěr nedokonalé těsto v míse projet ještě ponorným mixérem. Pak už by těsto mělo dobře držet při sobě. Pokud ne, nechte ho ztuhnout v lednici.

Nakonec z těsta tvarujte kuličky, do kuličky vmáčkněte mandli a kuličku s mandlí pak obalte v kokosu.