RAW citronový dort: When life gives you lemons, make RAW cake

RAW citronový dort - veganský recept

Angličani říkají „when life gives you lemons, make lemonade“. Já mám pro vás ale ještě lepší recept. Když vám život přináší citróny (docela tvrdý překlad, že jo?). Zkrátka, když máte pocit, že se vám vůbec nic nedaří, udělejte si RAW citronový dort. Je to fakt lahůdka a navíc zdravá, takže vám bude dobře i po tom, co ho sníte, a ne jen, když ho jíte.

Dort, který se hodí na všechno

RAW dorty jsou obvykle jednoduché na přípravu i podávání. Jsou výživné, syté a hodí se podle mě nejen jako dezert, ale i ke snídani nebo svačině. Tenhle RAW citronový dort je navíc právě z hlediska výživy celkem slušný univerzál. Datle vám dodají energii na sportovní aktivitu, citrón je dobrý na imunitu i na trávení, kurkuma je protizánětlivá a vlašské ořechy mají tolik pozitivních účinků, že by to vydalo na nový článek.

Ingredience:

  • 200 g datlí bez pecek
  • 150 g vlašských ořechů
  • 300 g kešu ořechů
  • 200 ml kokosového oleje
  • 100 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce šťávy z citrónu
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů
  • 2 lžičky kurkumy

Recept:

Kešu ořechy nechte přes noc namočit ve studené vodě (nebo hodinu v horké vodě, pokud nebazírujete na tom, aby dort byl RAW). Potom vodu slijte a kešu osušte.

Pokud nemáte datle už bez pecek, tak je vypeckujte, a nakrájejte je na drobné kousky.

POZOR! Pokud máte nějaký levnější mixér, dejte si pozor, abyste ho nepřehřáli, a dělejte při mixování přestávky.

Rozmixujte vlašské ořechy s datlemi na těsto na korpus. To pak vyložte na dno připravené kruhové formy.

Kokosový olej nechte při teplotě do 42 °C rozpustit do tekuté konzistence (pokud opět nebazírujete na RAW kvalitě, tak si proces můžete urychlit vyšší teplotou, ale rozhodně olej nevařte).

Potom rozmixujte usušené kešu ořechy s kokosovým olejem, citronovou šťávou a kůrou, kurkumou a javorovým sirupem do krémové konzistence. Vzniklou polevu pak rovnoměrně rozprostřete na korpus.

Formu s hotovým dortem pak dejte na cca 3 hodiny do mrazáku, aby dort ztuhnul. Pak ho přesuňte do ledničky, kde vám vydrží až týden.