Shakshuka: Arabská specialita ve variantě s cizrnou

Veganská shakshuka s cizrnou

Shakshuka je klasika arabské kuchyně, která má původ v severní Africe a hodně oblíbená je i v Izraeli. Základ jsou rajčata a červená paprika a příprava je jednoduchá – v jednom hrnci.

Vynikající s rýží

Do originálního receptu patří vajíčka. Při „veganizaci“ tohoto receptu podle mě nestačí prostě jenom vajíčka vynechat. To byste si v podstatě uvařili takovou jinak dochucenou rajskou. Do veganské shakshuky tedy přijde navíc další ingredience typická pro arabskou kuchyni – cizrna. S rýží je to pak úplně fantastická záležitost.

Ingredience:

  • ½ červené papriky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky drceného chilli
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)
  • olivový olej
  • sůl
  • petrželová nať nebo čerstvý koriandr

Recept:

Nakrájejte papriku a cibuli, utřete česnek a nechte je v hrnci na oleji pozvolna změknout.

Přidejte rajčata a protlak, javorový sirup, sladkou papriku, římský kmín, chilli, skořici, kajenský pepř, kardamom, koriandr, osolte a zamíchejte.

Přidejte cizrnu, zamíchejte a nechte na středním plameni 15-20 minut vařit. Potom ochutnejte a případně dokořeňte nebo dosolte.

Podávejte s rýží nebo chlebem a hotovou shakshuku posypejte čerstvou nasekanou petrželí nebo koriandrem. Nebo obojím.