Shakshuka: Arabská specialita ve veganské variantě

Veganská shakshuka

Shakshuka je klasika arabské kuchyně, která má původ v severní Africe a hodně oblíbená je i v Izraeli. Základ jsou rajčata a červená paprika a příprava je jednoduchá – v jednom hrnci nebo pánvi.

Do originálního receptu patří vajíčka. Při „veganizaci“ tohoto receptu ale poslouží místo vajíček silken tofu. Shakshuku krásně doplní a zjemní. Silken tofu konzistencí připomíná bílek, ale kdybyste chtěli kromě konzistence i chuť vajíčka, můžete si ho připravit na způsob míchaných vajíček z tofu.

Ingredience:

  • ½ červené papriky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky drceného chilli
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)
  • olivový olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • 1 silken tofu

Recept:

Nakrájejte papriku a cibuli, utřete česnek a nechte je v hrnci na oleji pozvolna změknout.

Přidejte rajčata a protlak, javorový sirup, sladkou papriku, římský kmín, chilli, skořici, kajenský pepř, kardamom, koriandr, osolte, zamíchejte, zamíchejte a nechte na středním plameni 15-20 minut vařit. Nebo prostě dokud nevyvaříte přebytečnou vodu a shakshuka nezhoustne. Potom ochutnejte a případně dokořeňte nebo dosolte.

Nakonec vidličkou rozmačkejte silken tofu nebo si z něj připravte míchaná vajíčka a dejte si je na shakshuku. Tu pak posypejte čerstvou nasekanou petrželí a podávejte třeba s pita chlebem.