Veganská míchaná vajíčka: K nerozeznání od vajíček slepičích

Recept na veganská míchaná vajíčka alias tofíčka

Obzvlášť při přechodu na veganství přijde občas vhod nějaká ta vege „náhražka“ klasických jídel. Třeba bez míchaných vajíček si spousta lidí snídani neumí představit. Proto se hodí recept na tohle rozmačkané a zamíchané tofu znát. Budete se divit, jak malý rozdíl mezi ním a skutečnými míchanými vajíčky je.

Z jakého tofu jsou míchaná vajíčka nejlepší?

Internet je plný receptů na veganská míchaná vajíčka a všechny se liší minimálně. Na všechny je potřeba černá sůl nebo lahůdkové droždí, které vám zajistí chuť „vajíček“. Skutečný trik je ale v tom, získat i správnou konzistenci a tu získáte díky silken tofu.

Silken tofu je měkký typ tofu, které se obvykle využívá v asijské kuchyni, a proto ho u nás většinou seženete snadněji právě u asijských prodejců než v supermarketu. Přesto se jej určitě pokuste sehnat, protože s normálním tofu budou výsledná „vajíčka“ vždy sušší, ať už se budete pokoušet o jejich zvláčnění jakýmkoliv způsobem.

K dochucení se ještě hodí dodat, že opatrnost se u těchto „falešných“ míchaných vajíček vyplácí. Tofu sice samo o sobě nemá žádnou chuť, ale právě proto svádí k překořenění. Černá sůl solí poměrně hodně a přehnané množstí kurkumy zase způsobí, že výsledná chuť může být nahořklá. Nenechte se ovšem touto radou vyděsit, míchaná vajíčka z tofu jsou jedním z nejjednodušších receptů vůbec.

Ingredience:

  • 1 balení tofu, ideálně silken tofu
  • 1 cibule
  • 1 lžička černé soli
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky kurkumy
  • pepř
  • olej na smažení
  • pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu

Recept:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji na mírném plameni dosklovata.

Mezitím tofu nakrájejte na kostičky, ty pak vidličkou v misce rozmačkejte a přihoďte do pánvičky k cibuli.

Zatímco se cibule s tofu smaží, nezapomínejte občas zamíchat a do toho budete přidávat ostatní ingredience. Zamícháme tedy do tofu postupně černou sůl, pepř, lahůdkové droždí a kurkumu, která nakonec celou směs obarví.

Hotová míchaná „vajíčka“ servírujte a v rámci možností také ozdobte například pažitkou či jarní cibulkou.