Veganská omeleta: Bezvaječná alternativa z cizrnové mouky

Veganská omeleta z cizrnové mouky

Jedním z úplně prvních receptů, které jsem si po přechodu na veganství osvojil, byla „míchaná vajíčka“ z tofu. A jakkoliv by se veganská omeleta mohla nezasvěceným zdát jako recept, který bude v podstatě stejný, není tomu tak. Nebudete potřebovat jenom tofu, ale i cizrnovou mouku a pár dalších ingrediencí.

Veganská omeleta je recept, který jsem vlastně poprvé vyzkoušel zhruba před méně než čtvrt rokem, což bylo o mnoho mnoho let později než veganská „míchaná vajíčka“. Hlavní podíl na tom má nejspíš právě cizrnová mouka, která se mi celou tu dobu dobře schovávala. Až jsem jí jednou zahlédnul v regálu místního bio obchodu a rozhodl se, že tu omeletu konečně vyzkouším. A nutno podotknout, že veganská omeleta není vůbec špatná. Záleží jenom na tom, co si do ní dáte. Do omelety je osvědčená osmahlá cibulka se špenátem a žampiony, ale hodí i spousta dalších věcí.

Ingredience:

  • 150 g tofu
  • 50 g cizrnové mouky
  • 100 ml aquafaby
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 30 ml vody
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 1 lžička černé soli
  • pepř
  • olej na smažení

Recept:

Nejprve v mixéru rozmixujte všechny ingredience, dokud vám nevznikne hladké krémové těsto. To pak nechte chvíli uležet a mezitím si připravte náplň do omelety (třeba osmahlou cibulku se špenátem a žampiony).

Potom rozpalte trošku oleje na smažení, nalijte do pánve připravené těsto, rovnoměrně ho rozprostřete, pánev zakryjte a nechte smažit cca 5 minut, dokud těsto neztuhne.

Na jednu polovinu omelety si pak dejte vaši náplň a opatrně omeletu zavřete tím, že na ni překlopíte volnou polovinu. Omeletu pak nechte sklouznout na talíř po hraně. Když budete šikovní, omeleta se vám „nezlomí“ (a i kdyby ano, na chuti to nic nemění).