Krémový veganský sýr: Dip k nachos nebo omáčka na mac ‚n‘ cheese

Domácí recept na veganský sýr k nachos

Když si budete připravovat doma nachos nebo klasický prasácký těstoviny po americku zvaný mac ‚n‘ cheese, bude se vám hodit pořádný krémový veganský sýr. Ten si lze celkem snadno připravit doma a díky složení se v podstatě z junk foodu stává o dost zdravější záležitost.

POZOR! Na výrobu sýra budete potřebovat mixér a pokud máte nějaký levnější, dejte si pozor, abyste ho nezadřeli, a dělejte při mixování dostatečné přestávky.

Mrkev, cibule, kešu, kokosové mléko, citronová šťáva nebo brambory nejsou nic, co by vám mělo ublížit, takže se nemusíte nijak zvlášť obávat o svoje zdraví, figuru a tak podobně. Jediné, na co si určitě dejte pozor, je mixér. Dělejte postupně a s přestávkami, konzistenci sýra nechcete mít tekutou, brambory jsou plné škrobu, ořechy ani nemluvím, takže to mixéru dává dost zabrat. U těch nejlevnějších mixérů bych se do toho možná ani nepouštěl.

Jinak je to ale pro vegana supr pocit namočit si nachos do sýrového dipu, který se táhne nekonečně jak poslední týden před dovolenou, a přitom neobsahuje ani kapku mlíka.

Ingredience:

  • 1 šálek oloupaných a nakrájených brambor
  • ¼ šálku oloupané a nakrájené mrkve
  • ⅓ šálku nakrájené cibule
  • ¾ šálku vody (obyčejné nebo té, ve které se vařila zelenina)
  • ½ šálku kešu ořechů
  • ¼ šálku kokosového mléka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek propasírovaného nebo utřeného česneku
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)

Postup:

Nechte kešu alespoň půl hodiny namočené ve vodě. Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory, mrkev a cibuli a propasírujte česnek.

Brambory, mrkev a cibuli uvařte ve vodě, dokud nezměknou, což trvá zhruba 10 minut a více.

Poté zeleninu slijte a všechny ingredience smíchejte v mixéru, dokud vám nevznikne hladká konzistence. A nezapomínejte dělat pauzy při mixování.

Jakmile máte hotový krémový veganský sýr, můžete ho použít jako dip k nachos nebo jako sýrovou omáčku na těstoviny.