Když si vzpomenu, že jsem si tuhle dobrotu oblíbil v jídelně na základní škole, až mě to trochu děsí. Snad už dneska vaří dětem rozumnější jídla. Buřtguláš prostě není zrovna zrovna symbolem lehké, zdravé a už vůbec ne veganské kuchyně. Ale co naplat, někdy na vegany přijde chuť dát si nějakou prasárnu z dávných dob. Tak proč ne buřtguláš?
Veganské názvy jídel aneb může být buřtguláš bez buřtu?
Což mě přivádí k zamyšlení. Taky se ve vašem okolí pořád najde někdo, kdo moralizuje nad tím, proč jíte vegansky, když pak děláte některá jídla jako napodobeniny těch „normálních“ s masem, sýrem a podobně? U mě je to naštěstí většinou ve srandě (zdravím kolegu Štěpána). A co u vás? Pochlubte se v komentářích, jestli se vás taky v práci, ve škole, nebo doma, ptají, proč se veganské svíčkové říká svíčková. Taky vám to přijde jako blbost, když se výrobci sójového mléka zákonem zakazuje, aby na krabici napsal slovo „mléko“? To jsme třeba posledně řešili u nás v práci, a i moji neveganští kolegové se mnou souhlasili.
Ingredience:
- 3 menší cibule
- 400 g brambor
- 300 g veganské klobásy nebo seitanu
- 4 lžíce rajského protlaku
- 4 stroužky česneku
- 1 l vody
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžíce rozemletých ovesných vloček
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Recept:
V rámci přípravy nakrájejte cibuli nadrobno, rozmixujte ovesné vločky, oloupejte brambory a nakrájejte je společně s veganskou klobásou na kostičky.
V hrnci pak na oleji nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a přidejte mletý kmín. Potom přilijte do hrnce vodu, přidejte rajčatový protlak, a brambory, nechte vařit a jenom občas zamíchejte.
Mezitím přidejte veškeré koření a předtím, než se brambory úplně uvaří, přidejte veganskou klobásu a rozemleté ovesné vločky a zamíchejte.
Jakmile se brambory uvaří, ochutnejte, případně ještě dochuťte, a máte hotovo. Buřtguláš podávejte s chlebem nebo klidně i samotný.
Budapešťská pomazánka: Zveganizovaná klasika