Veganská vína - po kterém v obchodě sáhnout? | PanVegan.cz
PanVegan.cz Veganská vína: Po kterém v obchodě sáhnout?

Veganská vína: Po kterém v obchodě sáhnout?

Míváte v obchodě problém vybrat víno, protože jich je příliš a nevíte na základě čeho vybírat? Pak vás možná potěší, že si nabídku můžete rozdělit na veganská vína a ta ostatní a hned budete mít jasno. Já si takto poměrně rychle zapamatoval oblíbená vinařství a vybírám velice rychle. Pokud chcete i vy při nakupování rychle zjistit, jaká vína jsou veganská, pak se vám určitě bude hodit následující přehled jako taháček.

 

Veganská vína

Augustiánský sklep České vinařství Chramce Lobkowiczké zámecké vinařství
Augustiánský sklep
Červená vína
České vinařství Chramce Lobkowiczké zámecké vinařství
Ludwig Bořetice Marks & Spencer Moravíno Valtice
Ludwig Marks & Spencer
Vína označená Suitable for vegans
Moravíno Valtice
Rodinné vinařství Jedlička Bořetice Šamšula Čejkovice Stapleton & Springer
Rodinné vinařství Jedlička Šamšula Čejkovice Stapleton & Springer
Vinný sklep Sovín Víno Marcinčák Víno z Kobylí
Vinný sklep Sovín Víno Marcinčák Víno z Kobylí
Vinselekt Michlovský Zámecké vinařství Bzenec Vitis Moravia
Vinselekt Michlovský Zámecké vinařství Bzenec
Pouze BIO řada
Vitis Moravia
Znovín Znojmo
Znovín Znojmo
 

Neveganská vína

Habánské sklepy Chateau Valtice Templářské sklepy Čejkovice
Habánské sklepy Chateau Valtice Templářské sklepy Čejkovice
Vinařská škola Valtice Vinařství Vladimír Tetur Vinné sklepy Lechovice
Vinařská škola Valtice Vinařství Vladimír Tetur Vinné sklepy Lechovice
Víno Mikulov
Víno Mikulov
 

Veganské sekty

Alfred Gratien Avanti Bohemia Sekt
Alfred Gratien Avanti Bohemia Sekt
Henkell Hubert Mionetto
Henkell Hubert Mionetto
 

Neveganské sekty

Sekt Jan Petrák
Sekt Jan Petrák

Proč se vlastně zajímat, jestli je víno veganské?

Taky často v souvislosti s veganstvím slýcháte, že jeden člověk nic nezmění? Dnes už se nad takovým názorem dá jenom pousmát. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nepřibývalo by neustále nových veganských výrobků, restaurací a veganů obecně. Poptávka totiž určuje nabídku a v tom je největší síla veganství. A jak se tedy může víno stát neveganským?

V procesu výroby některá vinařství používají čiřidla živočišného původu jako želatinu, klíh nebo vyzinu. Čeření by mělo z vína odstranit nečistoty a rozptýlené jemné částice včetně tepelně nestálých bílkovin, aby víno stočené do lahví mělo jiskru a zachovalo si stabilitu. Čiřidla přitom mohou být i na rostlinné či minerální bázi a spousta vinařů jde tomuto trendu naproti.