Když si budete připravovat doma nachos nebo klasický prasácký těstoviny po americku zvaný mac and cheese, bude se vám hodit pořádný krémový veganský sýr. Ten si lze celkem snadno připravit doma a díky složení se v podstatě z junk foodu stává o dost zdravější záležitost.
POZOR! Na výrobu sýra budete potřebovat mixér a pokud máte nějaký levnější, dejte si pozor, abyste ho nezadřeli, a dělejte při mixování dostatečné přestávky.
Mrkev, cibule, kešu, kokosové mléko, citronová šťáva nebo brambory nejsou nic, co by vám mělo ublížit, takže se nemusíte nijak zvlášť obávat o svoje zdraví, figuru a tak podobně. Jediné, na co si určitě dejte pozor, je mixér. Dělejte postupně a s přestávkami, konzistenci sýra nechcete mít tekutou, takže to mixéru dává dost zabrat. U těch nejlevnějších mixérů bych se do toho možná ani nepouštěl. Jinak je to ale pro vegana supr pocit namočit si nachos do sýrového dipu, který se táhne nekonečně jak poslední týden před dovolenou, a přitom neobsahuje ani kapku mlíka.
Ingredience:
- 500 g oloupaných a nakrájených brambor
- 175 g nakrájené mrkve
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic vody
- 6 lžic kokosového oleje
- 5 lžic kokosového mléka
- 5 lžic olivového oleje
- 75 g lahůdkového droždí
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička soli
- špetka kajenského pepře (nemusí být)
Postup:
Oloupejte a nakrájejte brambory a mrkev, propasírujte česnek a kokosový olej nechte v mikrovlnce rozpustit na tekutou konzistenci.
Brambory, mrkev a cibuli uvařte ve vodě, dokud nezměknou. Poté zeleninu slijte a všechny ingredience smíchejte v mixéru, dokud vám nevznikne hladká konzistence. A nezapomínejte dělat pauzy při mixování.
Jakmile máte hotový krémový veganský sýr, můžete ho použít jako dip k nachos nebo jako sýrovou omáčku na těstoviny.
Minipivovary: Mapa míst s dobrým pivem a posezením