Zeleninový vývar: Domácí, levný a samozřejmě veganský

Zeleninový vývar

Poctivý domácí zeleninový vývar je základ většiny veganských polévek, spousty omáček nebo rizota. Bujon je něco, k čemu byste se měli snížit jen ve stavu nouze nejvyšší. A pokud možno ani tehdy ne. Připravit si vývar totiž nestojí zase tolik úsilí ani peněz, jak si mnozí možná myslí.

Základem vývaru je cibule, mrkev a celer, ale můžete a měli byste použít i další druhy zeleniny a koření. Zelenina, která se používá do vývaru, patří k těm nejlevnějším, ale pokud se za „zeleninovou vodu“ nechce moc utrácet, můžete si poradit jinak.

Jestli chcete, aby vás vývar nestál skoro nic, vezměte třeba obyč mikrotenový sáček a zbytky zeleniny z dalšího vaření si schovávejte do mrazáku. Nemusíte tak zeleninu na vývar kupovat a navíc nebudete zbytečně vyhazovat nevyužitou zeleninu. A klidně můžete používat i odřezky. Není to sice taková kvalitka, ale pořád mnohem lepší než bujon.

Ingredience:

  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • česnek
  • petrželka
  • pórek
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

Postup:

Všechnu zeleninu pořádně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Můžete nechat klidně i větší kusy, ale čím menší kousky nakrájíte, tím více chuti zelenina pustí.

Zeleninu následně zalijte studenou vodou a přiveďte ji k varu. Vody by mělo být skoro dvakrát víc než zeleniny, takže třeba na litr a čtvrt vody byste měli mít třičtvrtě kg zeleniny.

Vodu se zeleninou také mírně osolte, opepřete a hoďte do ní i 2-3 bobkové listy.

Poté nechte zhruba necelou hodinu na mírném plameni probublávat.

Hotový vývar sceďte. Při pokojové teploťě vám pak vydrží tak 2 dny, v lednici týden a v mrazáku asi dokud se nerozbije mrazák. Těžko říct.