Rostlinné mléko: Domácí rýžové, mandlové, slunečnicové a konopné

Recept na veganské domácí rostlinné mléko

Kupujete si rostlinné mléko, ale přijde vám zbytečně drahé? Nebo vám vadí zbytečná spotřeba tetrapakových krabic? V obou případech není nic jednoduššího, než si začít připravovat rostlinné mléko doma. Obzvlášť rýžové mléko vám pomůže ušetřit nějakou tu korunu.

Největší přínos má takové domácí mléko ale hlavně pro vaše zdraví. Konopné mléko obsahuje spoustu omega 3 a omega 6 mastných kyselin, madlové zase vápník nebo hořčík a slunečnicové samý supr vitamíny.

Tak teď když to víte (nebo jste to už věděli), by byla škoda si mléko nevyrábět sami. Hodí se do spousty receptů, ale ne všechna se hodí do každého receptu. Třeba do bramborové kaše se hodí mnohem více rýžové než třeba mandlové.

Jo a mimochodem, když víte, jak si vyrobit rostlinné mléko, tak zároveň víte, jak si vyrobit rostlinnou smetanu. Prostě vám stačí použít méně vody než v následujícím receptu na mléko.

Ingredience:

  • 100 g syrové rýže / 150 g mandlí / 150 g slunečnicových semínek / 200 g neloupaných nebo 100 g loupaných konopných semínek
  • 1 l vody

Postup:

Ať už budete připravovat kterékoliv mléko, vždy nechte semínka, rýži nebo mandle namočit přes noc.

Vodu poté slijte a s litrem vody (poměr surovin a vody si můžete samozřejmě také přizpůsobit) rozmixujte do hladké konzistence. V závislosti na době namáčení a výkonnosti mixéru by vám to mělo trvat tak 1-3 minuty.

Mléko z mixéru pak ještě sceďte přes cedník.

Hotové mléko je nejlepší spotřebovat ihned, ale v lednici vám vydrží až 3 dny.