Zdaleka ne každý si může dovolit luxus neřešit, kolik utrácí za jídlo. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou šetrní nejen ke zvířatům, ale i ke své peněžence, pak vám určitě může být užitečná přednáška Pavla Houdka nazvaná Nízkorozpočtové veganství. Obzvlášť pokud s veganstvím teprve začínáte. Ale věřím, že i zkušené vegany může přednáška v něčem inspirovat.
Lenost se při veganství nevyplácí
O veganství se často mluví jako o finančně nákladném způsobu života. To je v podstatě takový polo-mýtus. Když se budete stravovat převážně v restauracích a polotovary, kus pravdy na tom bude. To ale samozřejmě platí nejen pro vegany.
K úspoře se dopracujete jedině výměnou za váš čas a vaše úsilí. Naprostý základ je najít si nějaké recepty, pustit se do vaření a neutrácet každý den za obědy v restauracích. Pavel Houdek v přednášce Nízkorozpočtové veganství ale mluví i o spoustě dalších způsobů, jak ušetřit měsíčně vcelku nezanedbatelné peníze, a shrnuje je do následujících okruhů:
- kde brát potraviny
- jak se zásobit
- jak na to
- výroba potravin
- vaříme do dvacky
Věřím, že vás přednáška bude inspirovat, a podaří se vám i díky ní ušetřit nějakou tu korunu. Pokud vás baví pěstování bylinek a zeleniny, sbírání hub a ovoce, (rozumné) nakupování nebo alespoň vaření, máte v podstatě vyhráno.
Síla soucitu: Inspirativní český veganský seriál