Akara: Fazolové kuličky ze západní Afriky

Akara - veganský recept na nigerijské fazolové kuličky

Akara jsou typické africké, konkrétně nigerijské, fazolové kuličky, které jsou v základu veganské. Jsou sice smažené, takže ne zrovna nejzdravější, ale fakt mají něco do sebe. Rozhodně stojí za to, je alespoň jednou vyzkoušet „na zobačku“ k pivu namísto obyč bramborových hranolek pořád dokola.

Oblíbený pokrm bubeníka Tonyho Allena

Možná se ptáte, jak jsme vlastně k takovému receptu přišel. Před lety jsem četl biografii afrobeatového bubeníka Tonyho Allena, který zbožňuje nigerijskou kuchyni, a právě na tyhle kuličky nedal dopustit. I když o akara se v knize zmiňoval paradoxně při vyprávění o hraní v Brazílii, ve které je tento recept velmi rozšířený v poupravené podobě jako acaraje.

Zároveň se zmiňuje o tom, že se akara dají jíst klidně i samotné s vodou na zapití. Nejen pro hladového muzikanta to asi nebude žádný problém, ale určitě si mnohem víc pochutnáte, když si k nim připravíte domácí pálivou omáčku. Můžete ale i vyzkoušet zveganizovat omáčku vatapa, se kterou se acaraje v Brazílii tradičně podává. V Africe se ale akara podávají dokonce samotné.

Ingredience:

  • 300 g fazolí černé oko
  • 1 chilli paprička
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • olej na smažení

Recept:

Fazole namočte přes noc ve vodě. Poté je zbavte slupky (jako názornější pomůcka vám v tom může pomoct následující video).

Jakmile máte samotné fazole bez slupek, dejte je do mixéru společně s nakrájenou chilli papričkou a cibulí, osolte a rozmixujte důkladně do hladké až krémové konzistence. Do mixéru můžete přidat i trochu vody, aby směs šla lépe rozmixovat. Pokud by bylo těsto moc řídké, můžete ho pak ještě trochu propasírovat jemným cedníkem a zbavit tak přebytečné vody.

Ze vzniklého těsta pak lžící tvarujte kuličky a ve velké pánvi nebo hrnci pak smažte ve vyšší vrstvě rostlinného oleje, aby se kuličky celé ponořily. Smažte dokud kuličky nezhnědnou rovnoměrně na všech stranách.

Hotové kuličky pak osušte papírovým ručníkem od přebytečného oleje a podávejte ideálně s pálivou omáčkou a třeba vychlazeným pivem.