Datlovo–pistáciové kuličky: Sladká arabská dobrota

Datlovo-pistáciové kuličky

Jednoduché, zdravé a přesto neskutečně luxusní. Takové jsou datlovo–pistáciové kuličky obalené v kokosu. Tahle parádní sladkost má původ v arabské kuchyni a je bez lepku. Navíc si se složením můžete i trochu pohrát, ale základem jsou vždycky datle a pistácie.

Zdravé mlsání berou tyhle kuličky vážně

Asi tuším, co se vám honí hlavou. Když se řekne zdravé mlsání, zní to jako kecy z blogísku slečny Vegči a ne jako výraz pana Vegana. Ale tyhle kuličky jsou prostě parádní i bez mouky a cukru a slavný titul zdravé mlsání si jednoduše zaslouží.

Už víte, že základem jsou datle a pistácie. Kromě pistácií ale můžete přidat i mandle nebo kešu oříšky. Mohli byste přidat i trochu kokosového oleje nebo třeba další sušené ovoce, ale to vůbec není potřeba.

Díky pistáciím totiž nejsou kuličky z nejlevnějších sladkostí, a tak se vám zas tak rychle nepřejí, abyste museli vymýšlet nové variace.

Ingredience:

  • 200 g loupaných neslaných pistácií
  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1-2 lžíce agáve
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • šťáva z půlky pomeranče
  • strouhaný kokos

Recept:

Datle nožem podélně rozkrojte, rozevřete a vyndejte z nich pecky. Poté je nakrájejte na co nejmenší kostičky. Při krájení si průběžně namáčejte nůž, aby se datle co nejméně lepily.

Pistácie rozmixujte v mixéru na velmi drobné kousky – takový skoro prášek.

V míse směs datlí a pistácií rukou promíchejte s ostatními ingrediencemi kromě strouhaného kokosu.

Ze vzniklého těsta tvarujte kuličky a ty pak obalte ve strouhaném kokosu.

Hotové kuličky jsou hned ready a v ledničce minimálně pár dní vydrží.