Francouzský toast: Proměňte starší „tousťák“ v luxusní snídani

Jestli vám doma straší toastový chleba, který už je krapet starší a třeba i okoralejší, ale na druhou stranu na něm ještě nerostou houby, pak mám pro vás recept na francouzský toast, díky kterému ho proměníte v luxusní snídani. Ale není to samozřejmě podmínka. Klidně ho můžete připravit i z čerstvého „tousťáku“.

Zkuste ho s karamelizovanými jablky

Francouzský toast podobně jako wafle nebo palačinky nemůžou být bez čerstvého ovoce a javorového sirupu. Já si k těmto dobrotám většinou nejradši dávám lesní plody. Do receptu na francouzské toasty každopádně neodmyslitelně patří skořice a k té se naprosto perfektně hodí jablka. Když je oloupáte, pokrájíte na kostičky, hodíte na pánvičku s trochou oleje, posypete cukrem a necháte na mírném ohni zkaramelizovat, budete za vaše úsilí navíc díky této nesmrtelné kombinaci jablek a skořice odměněni dokonalým chuťovým zážitkem.

Jo a abych vám to pořád nevnucoval jako snídani, velkou parádu s francouzskými toasty uděláte, i když je připravíte jako dezert.

Ingredience:

  • 6-8 krajíců toastového chleba
  • 85 g cizrnové mouky
  • 250 ml sojového mléka
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • kokosový či jiný rostlinný olej na smažení
  • borůvky, maliny, jablka a další ovoce na ozdobu
  • rostlinný jogurt nebo šlehačka
  • javorový sirup

Recept:

V míse promíchejte cizrnovou mouku, skořici, vanilkový cukr a sůl, pak přidejte rostlinný olej, postupně přidávejte sójové mléko a průběžně míchejte, aby vám nevznikaly hrudky, dokud nedosáhnete správné konzistence.

Předehřejte si pánev s rostlinným olejem a před tím než je dáte na pánev obalte každý každý krajíc chleba z obou stran v těstě a nechte krátce odkapat. Smažte z obou stran, dokud toasty nezhnědnou.

Hotové toasty podávejte s ovocem, veganskou šlehačkou či jogurtem a polijte javorovým sirupem.