Jestli vám doma straší toastový chleba, který už je krapet starší a třeba i okoralejší, ale na druhou stranu na něm ještě nerostou houby, pak mám pro vás recept na francouzský toast, díky kterému ho proměníte v luxusní snídani. Ale není to samozřejmě podmínka. Klidně ho můžete připravit i z čerstvého „tousťáku“.
Zásadně s čerstvým ovocem
Francouzský toast podobně jako wafle nebo palačinky nemůžou být bez čerstvého ovoce a javorového sirupu. Já si k těmto dobrotám většinou nejradši dávám lesní plody. Do receptu na francouzské toasty každopádně neodmyslitelně patří skořice a k té se naprosto perfektně hodí jablka. Když je oloupáte, pokrájíte na kostičky, hodíte na pánvičku s trochou oleje, posypete cukrem a necháte na mírném ohni zkaramelizovat, budete za vaše úsilí navíc díky této nesmrtelné kombinaci jablek a skořice odměněni dokonalým chuťovým zážitkem.
Jo a abych vám to pořád nevnucoval jako snídani, velkou parádu s francouzskými toasty uděláte, i když je připravíte jako dezert.
Ingredience:
- 6-8 krajíců toastového chleba
- 85 g cizrnové mouky
- 250 ml sojového mléka
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- kokosový či jiný rostlinný olej na smažení
- borůvky, maliny, jablka a další ovoce na ozdobu
- rostlinný jogurt nebo šlehačka
- javorový sirup
Recept:
V míse promíchejte cizrnovou mouku, skořici, vanilkový cukr a sůl, pak přidejte rostlinný olej, postupně přidávejte sójové mléko a průběžně míchejte, aby vám nevznikaly hrudky, dokud nedosáhnete správné konzistence.
Předehřejte si pánev s rostlinným olejem a před tím než je dáte na pánev obalte každý každý krajíc chleba z obou stran v těstě a nechte krátce odkapat. Smažte z obou stran, dokud toasty nezhnědnou.
Hotové toasty podávejte s ovocem, veganskou šlehačkou či jogurtem a polijte javorovým sirupem.
Hrachová polévka: Krémová česká klasika