Harira: Marocká polévka s cizrnou a červenou čočkou

Veganský recept na marockou polévku hariru.

Harira je tradiční marocká polévka s cizrnou, červenou čočkou a velice zajímavým způsobem kořenění, která se asi nejčastěji vaří s masem. Jedna z jejích původních variant je ale naštěstí vegetariánská potažmo veganská, takže tahle parádní klasika nebyla potřeba „veganizovat“ za pomocí rostlinné smetany, tempehu nebo jiné „současné“ ingredience.

Je jako svíčková – každý jí dělá jinak

Harira nepatří mezi jídla, která si oblíbíte pro rychlou přípravu, ale namočení cizrny přes noc a uvaření zeleninového vývaru vaše zapojení v podstatě nevyžaduje a jinak samotná příprava zabere asi něco kolem hodinky. Výsledek přitom fakt stojí za to.

Normálně bych vám pověděl víc třeba o původu receptu, ale abych pravdu řekl, tak kromě toho, že je z Maroka, vím o hariře v podstatě prd. Už jí mám ale několikrát vyzkoušenou a zajímavé je, že o ní platí to, že jí každý dělá jinak. A vážně to funguje. Dělal jsem jí bez skořice, jindy zase chyběl koriandr nebo citrón, někomu zase vyhovuje pikantní, někomu vůbec. Vždycky je ale super.

Ingredience:

  • 1 a ½ šálku namočené cizrny
  • 200 g červené čočky
  • 2 menší mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky mletého chilli nebo kajenského pepře
  • 2 lžíce sladké papriky
  • olivový olej
  • hrst hladkolisté petržele
  • hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
  • šťáva z půlky citrónu (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Recept:

Začněte tím, že si dáte přes noc namočit cizrnu – pokud nepoužíváte cizrnu z plechovky. Druhý den než se pustíte do vaření si nakrájejte zeleninu a mezitím si uvařte vývar, pokud nemáte.

V hrnci na oleji, na mírném ohni nechte 5-10 minut zlehka povařit a změknout cibuli, mrkev a celer a přidejte i špetku soli.

Poté přidejte česnek, koření a rajčatový protlak, zesilte plamen a nechte vařit po dobu 3-5 minut, dokud základ nezačne příjemně vonět.

Do husté základu pak přidejte cizrnu a čočku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň, hrnec přikryjte víkem a na mírném nechte 30-45 minut vařit. Během vaření na polévku občas mrkněte, zamíchejte a případně přidejte vodu podle potřeby.

Když je cizrna a čočka uvařená, přidejte už jenom petržel a koriandr a podle potřeby dosolte a dopepřete. Naservírovanou polévku si můžete pro zvýraznění chuti ještě zakápnout citrónem.