Hrachová polévka: Krémová česká klasika

Taky se u vás na Vánoce na oběd připravovala hrachová polévka? Nebo ještě připravuje? Tahle je veganská, ale vůbec nic jí nechybí. Naopak. Je super krémová a vyfreshovaná.

Pasírováním k ještě krémovější konzistenci

Nevím jak vy, ale já jsem hrachovku v podstatě přestal dělat, protože mi z klasického hrachu, který je potřeba namočit předem, začala připadat taková těžkopádná a nudná. Pak jsem ale přišel na to, že stačí použít čerstvý nebo alespoň mražený hrášek a hned je to o něčem jiném.

Ale ještě jedna věc mi k dokonalosti chyběla. Pořád se mi nezdála konzistence. Prostě kousky rozmixovaného hrášku. Stejně jako nemusím kousky dužiny v pomerančovém džusu, tak ani tady mi to úplně nejede. Pokud jste stejně rozmazlení strávníci, tak mám celkem jednoduchý tip, jak si poradit i s tímhle. Stačí polévku nakonec ještě propasírovat.

Ingredience:

  • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml sójové smetany
  • 200 g nakrájených brambor
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej

Recept:

Pokud nemáte, uvařte si zeleninový vývar. Cibuli nakrájejte na drobno a na oleji v hrnci osmahněte dosklovata.

Poté do hrnce nalijte vývar, přidejte do hrnce hrášek, bramboru nakrájenou na menší kostky, prolisujte do hrnce česnek, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud nebudou uvařené brambory.

Poté přilijte sójovou smetanu, hrnec odstavte a polévku pořádně rozmixujte ponorným mixérem. Polévku pak ještě propasírujte sítem nebo cedníkem a máte dokonale hladkou a krémovou konzistenci.

Hrachovou polévku podávejte s nasucho osmahnutými krutony. Můžete přidat i pár zbylých kuliček hrášku, případně zakápnout olivovým olejem, tím nikdy nic nezkazíte.