Hrachová polévka: Svěžejší a krémovější varianta české klasiky

Tohle není typická hrachová polévka, kterou si běžně připravujete na Vánoce. Tahle je díky třem překvapivým ingrediencím taková jiná. Trochu svěžejší, lehce exotičtější a celkem neobvyklá. Pokud vám tedy nevadí si trochu zaexperimentovat, čtěte dál. Recept na klasickou hrachovku, jak jí znáte, ale nečekejte.

Zvláštní kombinace, ale funguje

Nevím jak vy, ale já jsem hrachovku v podstatě přestal dělat, protože mi z klasického hrachu, který je potřeba namočit předem, začala připadat taková těžkopádná a nudná. Je zkrátka spousta tradičních českých jídel, která ve veganském provedení potřebují nějakým způsobem ozvláštnit, osvěžit či zmodernizovat.

V případě hrachovky dosáhneme svěžejší chuti použitím čerstvého nebo alespoň mraženého hrášku a přidáním netradičních ingrediencí – avokáda, limetky a wasabi pasty. Receptů s touto kombinací je na netu celkem hodně, ale ty neveganské jsou v drtivé převaze, takže tenhle recept snad nebude stokrát ohraná písnička. Krom toho se v některých receptech objevuje strouhaný zázvor, řapíkatý celer, petrželová nať nebo kokosové mléko. I s tím můžete klidně zaexperimentovat, i když já osobně to nezkoušel.

Jo a hustoty polévky na obrázku se nelekejte, klidně si přidejte víc vývaru, a udělejte si jí míň hustou. Já mám prostě jenom strašně rád RAW a další (až jako nesmyslně husté) krémové polévky.

Ingredience:

  • 300-350 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • 1 zralé avokádo
  • 1-2 lžičky wasabi
  • 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Recept:

Pokud nemáte, uvařte si zeleninový vývar. Cibuli a česnek nakrájejte na drobno a na olivovém oleji na velice mírném plameni osmahněte dosklovata.

Poté přidejte do hrnce hrášek, zalijte vývarem a nechte na mírném ohni povařit – není potřeba více než 10 minut.

Hrnec pak ostavte, z avokáda lžící vydloubněte dužinu, přidejte ho společně s wasabi pastou a limetkovou nebo citronovou šťávou do polévky a pořádně dohladka rozmixujte ponorným mixérem.

Polévku pak ještě ochutnejte, dochuťte, ještě chvilku povařte a hrachová polévka je hotová. Podávejte třeba s čerstvě připravenými krutony.