Taky se u vás na Vánoce na oběd připravovala hrachová polévka? Nebo ještě připravuje? Tahle je veganská, ale vůbec nic jí nechybí. Naopak. Je super krémová a vyfreshovaná.
Pasírováním k ještě krémovější konzistenci
Nevím jak vy, ale já jsem hrachovku v podstatě přestal dělat, protože mi z klasického hrachu, který je potřeba namočit předem, začala připadat taková těžkopádná a nudná. Pak jsem ale přišel na to, že stačí použít čerstvý nebo alespoň mražený hrášek a hned je to o něčem jiném.
Ale ještě jedna věc mi k dokonalosti chyběla. Pořád se mi nezdála konzistence. Prostě kousky rozmixovaného hrášku. Stejně jako nemusím kousky dužiny v pomerančovém džusu, tak ani tady mi to úplně nejede. Pokud jste stejně rozmazlení strávníci, tak mám celkem jednoduchý tip, jak si poradit i s tímhle. Stačí polévku nakonec ještě propasírovat.
Ingredience:
- 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml sójové smetany
- 200 g nakrájených brambor
- sůl
- pepř
- slunečnicový olej
Recept:
Pokud nemáte, uvařte si zeleninový vývar. Cibuli nakrájejte na drobno a na oleji v hrnci osmahněte dosklovata.
Poté do hrnce nalijte vývar, přidejte do hrnce hrášek, bramboru nakrájenou na menší kostky, prolisujte do hrnce česnek, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud nebudou uvařené brambory.
Poté přilijte sójovou smetanu, hrnec odstavte a polévku pořádně rozmixujte ponorným mixérem. Polévku pak ještě propasírujte sítem nebo cedníkem a máte dokonale hladkou a krémovou konzistenci.
Hrachovou polévku podávejte s nasucho osmahnutými krutony. Můžete přidat i pár zbylých kuliček hrášku, případně zakápnout olivovým olejem, tím nikdy nic nezkazíte.
Spaghetti aglio olio e peperoncino: Žhavá italská klasika