Když se řekne cizrna, měl by vás automaticky napadnout hummus – snad nejrozšířenější pomazánka na světě. I když guacamole a burákové máslo by asi byly proti. Každopádně v regálech supermarketů, drogerií nebo bio obchodů najdete hummus na kila a většinou i s různými příchutěmi. Fór je v tom, že doma si za cenu jednoho takového výrobku uděláte hummusu klidně až desetkrát tolik (no dobře, možná o něco míň). Tak se mrkněte, jak na to.
Jak docílit co nejjemnějšího hummusu?
Abych pravdu řekl, hummusů jsem se v minulosti něco nadělal, a nikdy nebyl tak jemný a lehký, jako v mnoha restauracích a bistrech, kde byl zážitek z něho mnohem příjemnější. Až se mi nedávno poštěstilo objevit jeden tip, díky kterému se mi podařilo konečně vytvořit domácí hummus, který bych se nebál naservírovat i v restauraci.
Ten trik je v tom, oloupat jednotlivé kuličky cizrny z jejich slupky. Uznávám, zní to dost časově náročně a otravně, ale stojí to za to. Popravdě bych se bez toho už do hummusu nepouštěl. A když přijdete po psychicky náročném dni v práci, při téhle zdánlivě otravné činnosti si docela slušně pročistíte hlavu. Krom toho to jde (obzvlášť u cizrny z konzervy) fakt snadno.
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny nebo 1 šálek suché cizrny
- 50 ml nálevu z plechovky nebo vody, ve které se cizrna vařila
- 5 lžic tahini
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Recept:
Suchou cizrnu dejte nejdřív namočit přes noc, pokud použijete cizrnu z plechovky, dejte si stranou část nálevu. Cizrnu oloupejte ze slupky, ideálně jí stačí trochu zmáčknout u špičky a měla by vám ze slupky v podstatě vyskočit. Cizrnu z plechovky pak můžete rovnou použít, případně suchou uvařte, slijte, ale dejte si stranou část vývaru, který jejím vařením vznikne.
Potom v mixéru všechny ingredience důkladně rozmixujte do hladka a pak podle potřeby dochuťte a dolaďte konzistenci.
Servírujte třeba s opečeným pita chlebem a falafelem, ale určitě najdete i spoustu dalších možností využití.
Bramborový salát: Vánoční klasika s veganským řízkem