Sushi je jednoznačně nejznámějším pokrmem, který světu japonská kuchyně dala. O popularitě sushi svědčí, že je i v České republice snadno dostupné. Nejoblíbenější druh maki sushi je přitom přirozeně vhodný pro vegetariány i vegany.
Proč si připravovat sushi doma?
Na přípravu sushi je potřeba nakoupit originální suroviny. Na druhou stranu za cenu nakoupených surovin logicky získáte mnohem víc sushi, než byste dostali v restauraci.
Hlavní důvod však je, že příprava sushi je zábava a spoustu lidí při ní provází až obřadný pocit. Navíc si můžete zvolit vlastní náplně a různě je kombinovat. Jako náplň maki sushi můžete, kromě avokáda a okurky použité v následujícím receptu, použít také žlutou ředkev, mrkev, uzený tempeh nebo třeba dýni Kanpyo.
Ingredience:
- 3 plátky řasy Nori
- 200 g sushi rýže
- 400 ml vody
- 40 ml rýžového octa
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- sojová omáčka
- nakládaný zázvor
- wasabi pasta
- avokádo a okurka jako náplň
Recept:
Rýži před vařením několikrát propláchněte studenou vodou, dokud vám nezačne z rýže odtékat čirá voda.
Propláchnutou rýži přesypte do hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou rychle přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a nechte rýři vařit na mírném plameni přibližně dalších 10 minut.
Mezitím smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí a nakrájejte si okurku a avokádo (případně jinou náplň) na nudličky.
Poté, co se vypaří veškerá voda, sejměte rýži z plotny, zalijte ochuceným rýžovým octem, opatrně promíchejte a nechte rýži co nejrychleji vychladnout.
Na bambusovou podložku si následně položte plátek Nori řasy lesklou stranou směrem dolů. Na plátek řasy následně namočenými prsty rozložte tenkou vrstvu rýže. 2 cm od horního okraje však nechte volné.
Doprostřed navrstvené rýže položte nudličky z avokáda či okurky a horní okraj řasy navlhčete vodou. Poté ihned začněte rolovat. Při rolování podložku mírně přitlačujte.
Hotovou rolku nejprve rozkrojte na dvě poloviny a ty následně na třetiny.
Používejte co nejostřejší nůž a před krájením jej vždy navhlčete, aby se rýže nelepila.
Sushi podávejte s wasabi pastou, nakládaným zázvorem a sojovou omáčkou.
Budapešťská pomazánka: Zveganizovaná klasika