RAW jahodový dort: Jednodušší už to snad být nemůže

Recept na RAW jahodový dort

Na dezerty a pečení nejsem zrovna expert, a tak u těchto receptů jdu po jednoduchosti víc než kdekoliv jinde. To ale neznamená, že by to mělo být na úkor kvality. A tak jsem se pustil do mého prvního RAW dortu, o kterých jsem si dlouho myslel, že jsou náročné na přípravu a pořizovací cenu surovin. Byly to ale celkem zbytečné obavy. Jasně, skoro každý dezert z mouky vás vyjde levněji, ale tenhle RAW jahodový dort je mnohem víc fresh a zdravější než kdejaká buchta. A to za těch pár korun navíc stojí.

Mixér to všechno odmaká

Kdyby vám i tak chyběla zásadní motivace pustit se do RAW dortu, počkejte si na narozeniny nějakého mrkvožrouta, podívejte se, kolik stojí jeden trojúhelníček nebo dokonce celý RAW dort v nějaké restauraci nebo prodejně, a rázem uvidíte, že mixér může být také docela slušná mašinka na úsporu peněz.

Ještě než se pustíte do akce bych rád alibisticky prohlásil, že množství ingrediencí nemám přesně změřené, protože jsem datle i ořechy při přípravě trochu ujídal. Ale je to zkrátka o tom, že hodíte všechno do mixéru a pohlídáte si, abych konzistence nebyla moc řídká ani moc tuhá.

Ingredience:

  • 150 g datlí bez pecek
  • 200 g vlašských ořechů
  • 500 g jahod
  • 100 g kešu ořechů
  • 150-200 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu

Recept:

Kešu ořechy dejte nejprve namočit přes noc nebo alespoň pár hodin předem, aby šly lépe rozmixovat. Mezitím si vypeckujte datle a nakrájejte je na menší kousky.

POZOR! Pokud máte nějaký levnější mixér, dejte si pozor, abyste ho nepřehřáli, a dělejte při mixování korpusu přestávky.

Rozmixujte vlašské ořechy s datlemi na těsto na korpus. To pak vyložte na dno připravené kruhové formy.

Na samotný základ dortu si nakrájejte jahody na menší kousky a rozpusťte kokosový olej na tekutou konzistenci, aby šel mixovat. Pak rozmixujte jahody s kešu ořechy a kokosovým oleje, dokud nebudete mít hladkou náplň, kterou pak nalijte do formy na korpus.

Formu pak nechte přes noc v ledničce nebo mrazáku a máte hotovo.