Na dezerty a pečení nejsem zrovna expert, a tak u těchto receptů jdu po jednoduchosti víc než kdekoliv jinde. To ale neznamená, že by to mělo být na úkor kvality. A tak jsem se pustil do mého prvního RAW dortu, o kterých jsem si dlouho myslel, že jsou náročné na přípravu a pořizovací cenu surovin. Byly to ale celkem zbytečné obavy. Jasně, skoro každý dezert z mouky vás vyjde levněji, ale tenhle RAW jahodový dort je mnohem víc fresh a zdravější než kdejaká buchta. A to za těch pár korun navíc stojí.
Mixér to všechno odmaká
Kdyby vám i tak chyběla zásadní motivace pustit se do RAW dortu, počkejte si na narozeniny nějakého mrkvožrouta, podívejte se, kolik stojí jeden trojúhelníček nebo dokonce celý RAW dort v nějaké restauraci nebo prodejně, a rázem uvidíte, že mixér může být také docela slušná mašinka na úsporu peněz.
Ještě než se pustíte do akce bych rád alibisticky prohlásil, že množství ingrediencí nemám přesně změřené, protože jsem datle i ořechy při přípravě trochu ujídal. Ale je to zkrátka o tom, že hodíte všechno do mixéru a pohlídáte si, abych konzistence nebyla moc řídká ani moc tuhá.
Ingredience:
- 200 g datlí bez pecek
- 150 g vlašských ořechů
- 350 g jahod
- 150 g kešu ořechů
- 160 ml kokosového oleje
- 4 lžíce javorového sirupu
Recept:
Kešu ořechy dejte nejprve namočit přes noc nebo alespoň pár hodin předem, aby šly lépe rozmixovat. Mezitím si vypeckujte datle a nakrájejte je na menší kousky.
POZOR! Pokud máte nějaký levnější mixér, dejte si pozor, abyste ho nepřehřáli, a dělejte při mixování korpusu přestávky.
Nejprve si připravte korpus. Rozmixujte vlašské ořechy, pak k nim přidejte datle a 2 lžíce javorového sirupu a ořechy s datlemi společně rozmixujte. Vzniklou směs pak vyložte na dno připravené kruhové formy. Těsto rukama ke dnu formy přitlačte.
Na samotný základ dortu si nakrájejte jahody na menší kousky a rozpusťte kokosový olej na tekutou konzistenci, aby šel mixovat. Začněte tím, že rozmixujete kešu ořechy s kokosovým olejem. Pak přidávejte postupně jahody a 2 lžíce javorového sirupu a mixujte, dokud nebudete mít hladkou náplň, kterou pak nalijte do formy na korpus.
Formu pak nechte přes noc v ledničce nebo alespoň hodinu až dvě v mrazáku a máte hotovo.
Risotto ai funghi porcini: Italský recept pro české houbaře