Tabbouleh: Svěží libanonský bylinkový salát

Recept na arabský salát Tabbouleh s rajčaty, mátou a petrželí

Na světě je několik málo salátů, které si vysloužily své vlastní pojmenování. Jedním z nich je třeba libanonský tabbouleh. Tenhle skvělý bylinkový zázrak arabské kuchyně je velice osvěžující zejména v letních měsících, protože je lehký, šťavnatý a jednou ze základních ingrediencí je máta.

Klidně si recept trochu poupravte

Správný tabbouleh by měl mít kotel petržele, ale nejdůležitější je na něm samozřejmě to, aby vám chutnal a aby byl fresh. Protože to je jeho největší přednost.

Takže vám budiž odpuštěno, když si s poměrem jednotlivých ingrediencí hýbnete podle svého gusta. Tohle je recept alá naše svíčková – co kuchař to originál. Já jsem si třeba tady na fotce dal petržele trochu míň, protože nejsem úplně ten správný králík.

Jo a ještě jeden tip. Místo bulguru můžete použít i kuskus nebo quinou. Tak dobrou chuť.

Ingredience:

  • 100g bulguru
  • 4-5 rajčat
  • ½ okurky
  • 3 hrsti hladkolisté petržele
  • 1 hrst máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř (nemusí být)

Recept:

Bulgur uvařte podle návodu – obecně se dá říct cca 15 minut ve vroucí vodě.

Zatímco se vaří bulgur zbavte rajčata vnitřku, okurky zbavte semínek a nakrájejte je na kostičky.

Lístky petržele a máty nasekejte najemno.

Až bulgur vychladne, promíchejte jej se všemi ostatními ingrediencemi a podle chuti osolte a opepřete.