Harira je tradiční marocká polévka s cizrnou, červenou čočkou a velice zajímavým způsobem kořenění, která se asi nejčastěji vaří s masem. Jedna z jejích původních variant je ale naštěstí vegetariánská potažmo veganská, takže tahle parádní klasika nebyla potřeba „veganizovat“ za pomocí rostlinné smetany, tempehu nebo jiné „současné“ ingredience.
Je jako svíčková – každý jí dělá jinak
Harira nepatří mezi jídla, která si oblíbíte pro rychlou přípravu, ale namočení cizrny přes noc a uvaření zeleninového vývaru vaše zapojení v podstatě nevyžaduje a jinak samotná příprava zabere asi něco kolem hodinky. Výsledek přitom fakt stojí za to.
Normálně bych vám pověděl víc třeba o původu receptu, ale abych pravdu řekl, tak kromě toho, že je z Maroka, vím o hariře v podstatě prd. Už jí mám ale několikrát vyzkoušenou a zajímavé je, že o ní platí to, že jí každý dělá jinak. A vážně to funguje. Dělal jsem jí bez skořice, jindy zase chyběl koriandr nebo citrón, někomu zase vyhovuje pikantní, někomu vůbec. Vždycky je ale super.
Ingredience:
- 1 a ½ šálku namočené cizrny
- 200 g červené čočky
- 2 menší mrkve
- 2 řapíky celeru
- 300 ml rajského protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 velká cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- ½ lžičky mletého chilli nebo kajenského pepře
- olivový olej
- hrst hladkolisté petržele
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
Recept:
Začněte tím, že si dáte přes noc namočit cizrnu – pokud nepoužíváte cizrnu z plechovky. Druhý den než se pustíte do vaření si nakrájejte zeleninu a mezitím si uvařte vývar, pokud nemáte.
V hrnci na oleji, na mírném ohni nechte 5-10 minut zlehka povařit a změknout cibuli, mrkev a celer a přidejte i špetku soli.
Poté přidejte česnek, koření a rajčatový protlak, zesilte plamen a nechte vařit po dobu 3-5 minut, dokud základ nezačne příjemně vonět.
Do husté základu pak přidejte cizrnu a čočku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň, hrnec přikryjte víkem a na mírném nechte 30-45 minut vařit. Během vaření na polévku občas mrkněte, zamíchejte a případně přidejte vodu podle potřeby.
Když je cizrna a čočka uvařená, přidejte už jenom petržel a koriandr a podle potřeby dosolte a dopepřete. Naservírovanou polévku si můžete pro zvýraznění chuti ještě zakápnout citrónem.
Pařížský salát: Veganská varianta klasiky z bufáče