Tahle veganská pohanková sekaná je ideální pro všechny, kdo by si stejně jako já normálně uvařenou pohanku jen tak na talíř nevysypali. Takže pokud do sebe chcete dostat spoustu zdraví prospěšných látek i při klasickém nedělním obědu alá návštěva u babičky, tak určitě zkuste.
Hodí se k bramborám nebo ke kaši, k pečivu moc ne
Předem musím upozornit, že se pohanková sekaná moc nehodí k pečivu. Pokud byste si teda chtěli udělat do zásoby sekanou na večery po práci, kdy se vám nechce vařit, a ukusovat k ní chleba s hořčicí, tak vám tuhle možnost moc nedoporučuji. Obzvlášť když uvařit brambory nezabere tolik času.
Vůbec nejlepší je pohanková sekaná podle mě s bramborovou kaší. Já do kaše přidávám kokosový olej, ale samozřejmě to jde i bez něj, kdyby vám to připadalo moc šílený. Napadlo mě to tak, že složení margarínu je stejně z větší části kokosový olej, tak jsem si říkal, že když chci nahradit máslo v kaši, není to špatný nápad.
Ingredience:
Sekaná:
- 280 g pohanky lámanky
- 200 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce lněných semínek
- 6 lžic pohankové mouky
- 5 lžic strouhanky
- sůl
- pepř
- majoránka
- rostlinný olej
Kaše:
- 0,5 kg brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kokosového oleje (nemusí být)
- 100 ml sójového mléka
- sůl
Recept:
Lněná semínka si nejprve namočte přes noc ve vodě.
Připravte si do hrnce tolik vody, aby pohanka byla při vaření ponořená, ale ne více. Vodu osolte, přiveďte k varu, poté přisypte pohanku a cca 2 minuty povařte. Pak hrnec odstavte a nechte pohanku vychladnout a nasáknout vodu.
Pak si nakrájejte cibuli, česnek a kysané zelí a na pánvi pozvolna osmahněte. Pak přendejte do mísy nebo hrnce pohanku, lněná semínka, sůl, pepř, majoránku a cibuli, česnek se zelím z pánve a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou směs.
Do rozmixované směsi pak postupně přidejte pohankovou mouku a strouhanku a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvarujte tvar sekané, kterou pak potřete olejem a dejte do pekáče na pečící papír. V troubě pečte na 180 °C cca 40 minut. Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.
Kaši připravíte jednoduše tak, jak jste nejspíš zvyklí. Brambory oloupejte a dejte vařit cca 20 minut. Potom vodu slijte, přidejte do hrnce olivový a kokosový olej a brambory rozšťouchejte šťouchadlem nebo rozmixujte ručním šlehačem. Ohřejte si sójové mléko a postupně při šlehání kaše přilévejte, dokud nebude mít kaše správnou konzistenci. Hotovo.
Budapešťská pomazánka: Zveganizovaná klasika