Budapešťská pomazánka: Zveganizovaná klasika

Vegan budapešťská pomazánka

Říká vám něco pomazánka jménem kőrözött? V upravené verzi se v Čechách tahle pochoutka ustálila pod názvem budapešťská pomazánka. Ta patří mezi klasický sortiment pomazánek a lahůdek v českých obchodech a stejně jako třeba pařížský salát si vlastní veganskou verzi určitě zaslouží.

Zároveň budapešťská pomazánka patří mezi ty, které jsem dávno v době před přechodem na veganství rozhodně neřadil mezi nejoblíbenější. Jakmile jsem ale ochutnal veganskou verzi, hned jsem si jí oblíbil. Takže doufám, že si k ní najdete cestu stejně jako já.

Ingredience:

  • 180 g tofu
  • 50 ml sójové smetany
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl

Recept:

Nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte je na oleji. Jakmile se cibule s česnekem začne zbarvovat do zlatova, přisypte sladkou papriku, zamíchejte a vypněte plotnu.

Nakrájejte tofu na kostičky a rozmixujte ho se sójovou smetanou. Pak přidejte i osmahlou cibuli s česnekem a paprikou a lahůdkové droždí, osolte podle chuti a rozmixujte.

Hotovou pomazánku namažte na chleba nebo si jí nabírejte rohlíkem jako za starých časů. A můžete jí ještě ozdobit nakrájenou červenou paprikou, petrželkou, atd.