Dal makhani je jeden z mnoha klasických receptů indické kuchyně. V překladu dal makhani znamená máslová čočka, ale v našem případě se samozřejmě obejdeme bez másla. I ve veganském podání je to dobrota.
Nikdy není pozdě začít s indickou kuchyní
Indický recept jsem tu zatím neměl. Důvodem určitě není, že bych neměl rád indickou kuchyni, tu jsem si zamiloval už před více než 10 lety, kdy jsem začal koketovat s vegetariánstvím, a chodil jsem často do Góvindy v Soukenické i na Palmovce. Veganských restaurací tady tehdy opravdu moc nebylo, ale já jsem o nich stejně nevěděl, stejně jako jsem nevěděl o veganství jako takovém.
Skutečný důvod, proč jsem tu zatím žádný indický recept neměl, je, že indická kuchyně je podle mě hodně náročná a moc jsem se o ní zatím ani nepokoušel. Až na dal makhani, který jsem pomalu ale jistě vyladil. A tak je možné, že se časem objeví další z mých indických pokusů.
Jo a kdybyste neměli koření garam masala, můžete do dal makhani přidat o necelou lžičku navíc koriandru a římského kmínu, lžičku kardamomu a čtvrt lžičky skořice. U mě to fungovalo dobře.
Ingredience:
- 120 g černé čočky
- 100 g černých fazolí
- 1 větší červená cibule
- 6 stroužků česneku
- 4 rajčata
- 20 g zázvoru
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky garam masala
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kajenského pepře nebo chilli
- 250 ml rajčatového protlaku
- cca 250 ml vody
- 100 ml sójové smetany
- sůl
- pepř
- kokosový olej
- čerstvý koriandr
Recept:
Přes noc namočte čočku a fazole ve vodě. Druhý den vodu slijte, nalijte do hrnce s fazolemi a čočkou novou vodu a dejte na mírném plameni vařit se solí, nakrájeným zázvorem a bobkovým listem. Vařte pozvolna až hodinu a půl a po uvaření slijte a vyndejte nakrájené kusy zázvoru a bobkový list.
V hrnci pak na oleji nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Mezitím zbavte rajčata semínek, nakrájejte je na kostičky, a pak je přidejte do hrnce. Přidejte také veškeré koření a občas zamíchejte. Jakmile se rajčata rozvaří, všechno rozmixujte ponorným mixerem.
Do rozmixované omáčky přilijte protlak a vodu, zamíchejte, přidejte uvařenou čočku a fazole a za občasného míchání vařte alespoň další půlhodinu. Dal pak ochutnejte, případně dochuťte nebo zřeďte ještě vodou podle potřeby a nakonec vmíchejte sójovou smetanu. Dal by měl vyjít jako taková řidší kaše.
Hotový dal makhani při podávání pokapejte sójovou smetanou a posypejte nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte s indickým chlebem naan nebo s rýží.
Nasi goreng: Smažená rýže z Indonésie