Nasi goreng: Smažená rýže z Indonésie

Nasi goreng - veganský recept

Nasi goreng v překladu z indonéštiny znamená smažená rýže a je určitě nejznámějším jídlem Indonésie. Sice jsem tam nikdy nebyl, ale nasi goreng je natolik známé jídlo, že se o něm dřív nebo později dozví každý i v Čechách. Mě se recept zalíbil natolik, že jsem ho musel vyzkoušet na vlastní pěst a po několika pokusech jsem došel k vlastní verzi.

Dokřupava osmahlá šalotka a limetka dodávají šmrnc

V Indonésii je nasi goreng na denním pořádku ještě mnohem více než u nás svíčková nebo smažák. Jak si tedy můžu dovolit dělat „vlastní“ verzi, když je to tradiční jídlo?

Variant nasi goreng je totiž celá řada. V překladu se konec konců jedná o smaženou rýži, takže by tam mohlo být skoro cokoliv. No, cokoliv zase ne, ale veganské recepty na nasi goreng se od sebe většinou zase tak moc neliší. Základ jsou určitě arašídy nebo kešu ořechy, tofu nebo nějaká náhrada masa, různé druhy zeleniny, sambal oelek (koupíte v prodejně s asijskými potravinami, online nebo si můžete vyrobit vlastní) a kecap manis (koupíte stejně jako sambal) nebo sojová omáčka.

TIP: Pokud si chcete připravit vlastní sambal oelek, stačí v mixéru rozmixovat dohladka 3 červené chilli papričky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce arašídového oleje, šťávu a nastrouhanou kůru z jedné limetky a špetku soli.

Já jsem vybral oblíbenou zeleninu, která mi do receptu sedí, ale určitě se ve veganských receptech objevuje i brokolice, zelí, cuketa a podobně. Co ale podle mě dodává největší šmrnc je dokřupava osmahlá šalotka navrchu a limetka, kterou se prostě musíte vyzbrojit a pokapat si každé sousto.

Ingredience:

  • 180 g jasmínové rýže
  • 100 g arašídů
  • 200 g tofu
  • 2-3 lžíce sambal oelek
  • 3 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • hrst fazolových lusků
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • limetka
  • sůl
  • arašídový nebo kokosový olej na smažení

Recept:

Nejprve si uvařte rýži a zatímco se vaří si opražte arašídy na suché pánvi. Nakrájejte si taky tofu na kostičky, chilli papričku, jarní cibulku, červenou papriku, fazolové lusky a šalotku na delší proužky, a prolisujte nebo utřete česnek.

Nakrájenou šalotku osolte a pořádně z ní rukama vymačkejte co nejvíc vody. V malém hrnci pak ohřejte vysokou vrstvu rostlinného oleje a šalotku v něm osmažte do dokřupava/dozlatova.
Vylovte šalotku z oleje a osušte ji kuchyňským papírem, aby vypustila přebytečný olej.

Předehřejte si wok nebo hluboký hrnec na vysokou teplotu, přilijte olej na smažení, přidejte sambal a nechte minutku za častého míchání povařit. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a tofu a smažte cca 5 minut.

Přidejte uvařenou rýži a smažte za stálého míchání max. 5 minut. Při míchání dbejte na to, aby se rýže vespod nepálila. Pak vmíchejte sojovou omáčku a opražené arašídy, osolte a pokud jste spokojeni, stáhněte hrnec z ohně.

Nasi goreng podávejte s rozkrojenou limetkou a s křupavou smaženou šalotkou.