Maki sushi: Japonská klasika, kterou zvládnete i doma

Veganský recept na maki sushi s avokádem a okurkou

Sushi je jednoznačně nejznámějším pokrmem, který světu japonská kuchyně dala. O popularitě sushi svědčí, že je i v České republice snadno dostupné. Nejoblíbenější druh maki sushi je přitom přirozeně vhodný pro vegetariány i vegany.

Proč si připravovat sushi doma?

Na přípravu sushi je potřeba nakoupit originální suroviny. Na druhou stranu za cenu nakoupených surovin logicky získáte mnohem víc sushi, než byste dostali v restauraci.

Hlavní důvod však je, že příprava sushi je zábava a spoustu lidí při ní provází až obřadný pocit. Navíc si můžete zvolit vlastní náplně a různě je kombinovat. Jako náplň maki sushi můžete, kromě avokáda a okurky použité v následujícím receptu, použít také žlutou ředkev, mrkev, uzený tempeh nebo třeba dýni Kanpyo.

Ingredience:

  • 3 plátky řasy Nori
  • 200 g sushi rýže
  • 400 ml vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • sojová omáčka
  • nakládaný zázvor
  • wasabi pasta
  • avokádo a okurka jako náplň

Recept:

Rýži před vařením několikrát propláchněte studenou vodou, dokud vám nezačne z rýže odtékat čirá voda.

Propláchnutou rýži přesypte do hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou rychle přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a nechte rýři vařit na mírném plameni přibližně dalších 10 minut.

Mezitím smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí a nakrájejte si okurku a avokádo (případně jinou náplň) na nudličky.

Poté, co se vypaří veškerá voda, sejměte rýži z plotny, zalijte ochuceným rýžovým octem, opatrně promíchejte a nechte rýži co nejrychleji vychladnout.

Na bambusovou podložku si následně položte plátek Nori řasy lesklou stranou směrem dolů. Na plátek řasy následně namočenými prsty rozložte tenkou vrstvu rýže. 2 cm od horního okraje však nechte volné.

Doprostřed navrstvené rýže položte nudličky z avokáda či okurky a horní okraj řasy navlhčete vodou. Poté ihned začněte rolovat. Při rolování podložku mírně přitlačujte.

Hotovou rolku nejprve rozkrojte na dvě poloviny a ty následně na třetiny.

Používejte co nejostřejší nůž a před krájením jej vždy navhlčete, aby se rýže nelepila.

Sushi podávejte s wasabi pastou, nakládaným zázvorem a sojovou omáčkou.