Mám tu pro vás jeden takový typický španělský recept na tapas jménem berenjenas fritas con miel, což v překladu neznamená nic jiného než smažený lilek s medem. V našem případě s melasou, což je druhá klasická varianta, nebo s javorovým sirupem. To už klasická varianta není, ale vyzkoušel jsem to na sobě, a je to je pořád stejná paráda.
Jedno z mála veganských tapas
Když jsem jel s přítelkyní do Andalusie, chtěl jsem ochutnat zajímavé lokální tapas. A je asi bez překvapení, že drtivá většina z nich má k veganství daleko. A aby to navíc bylo zajímavé a lokální? To už je fakt oříšek. Berenjenas fritas con miel byl skutečně jediný druh tapas, který mě vyloženě nadchnul. Na druhou stranu jediné větší město, kde jsme byli, byla Granada, a v plážových barech v menším městě jste rádi za nachos s guacamole nebo fajnovější náhradu za obligátní hranolky s kečupem pod názvem patatas bravas. Pokud máte někdo nějaký tip na další zajímavé veganské tapas, budu moc rád, když se podělíte.
Ingredience:
- lilek
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- olivový nebo jiný rostlinný olej
- melasa nebo javorový sirup
Recept:
Lilek nakrájejte na cca půlcentimetrové plátky nebo případně na hranolky.
V míse s vodou pak lilek nechte na hodinu namočit a přidejte špetku soli. Vodu pak slijte a lilek osušte.
Smíchejte mouku se solí a pepřem a pak v ní jednotlivé plátky či hranolky z lilku obalte.
Plátky lilku smažte v hlubší vrstvě rozpáleného oleje. Z osmažených plátků odsajte přebytečný olej papírovou utěrkou.
Před podáváním pokapejte melasou nebo javorovým sirupem.
Dal makhani: Indická krémová čočka