Kolikrát za život průměrný vegan slyší otázku „to už si nedáš ani klobásu, viď“? Netroufám si odhadovat, i když by to byla zajímavá statistika. Ale je to vlastně jedno. Hlavní je, že mám pro vás jednoduchý recept, díky kterému už vaše odpověď bude vždycky znít „ale dám“. Až skončíte s přípravou, bude na vás totiž čekat něco, co se dá celkem s klidem pojmenovat jako RAW klobása.
Zdravá klobása? Jo, jde to!
Normální klobása je vnímána za vzor příšerného stravování, ve kterém si v Čechách vlastně celkem libujem. Ale proč si nelibovat? RAW klobása obsahuje samé zdravé věci a můžete si tak dopřát oblíbenou šmakuládu s trochou hořčice bez starostí o svoje zdraví nebo figuru.
A spíš se nebojte si klobásku udělat ostřejší. Nic se nemá přehánět, ale tomuhle receptu to jenom prospěje. Odzkoušeno i na přítelkyni a kamarádech, kteří pálivému zrovna neholdují, a všichni si mlaskali i tak. Nebo možná právě proto.
Ingredience:
- 100 g sušených rajčat
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl
- pepř
- majoránka
- kajenský pepř nebo sušené chilli papričky podle chuti
Recept:
Sušená rajčata dejte na hodinku namočit do vody a pak slijte.
Prolisujte česnek, dejte se všemi ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujte na takové skoro-těsto, aby drželo pohromadě.
Ze vzniklé hmoty vytvarujte rukou a následně vyválejte klobásy. Ty pak zabalte do potravinářské fólie nebo do sáčku a dejte tak na hodinu do mrazáku. Klobása pak ztuhne a můžete jí krájet na kolečka.
Svíčková: Nejoblíbenější česká omáčka ve veganském provedení