Tarator: Balkánská studená okurková polévka

Bulharská nebo balkánská kuchyně určitě nejsou tak fresh, jako italská, španělská nebo další kuchyně na stejné rovnoběžce. O tom asi nepochybují ani bulhaři. Jedno bulharské jídlo je ale přece jen stvořeno pro parné letní dny. Je to polévka jménem tarator.

Tarator je studená okurková polévka, která v létě osvěží skoro jako gazpacho. Navíc do ní patří kopr, takže pokud se vám nechce v létě dělat koprovka, kulajda, nebo jiná notoricky známá šmakuláda, určitě zkuste osvěžující tarator.

Ingredience:

  • 350 g sójového jogurtu
  • 50 ml vody
  • 1 okurka
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Recept:

Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky a vlašské ořechy a kopr nasekejte nadrobno.

V míse důkladně promíchejte sójový jogurt s olivovým olejem a pak zřeďte vodou na požadovanou hustotu.

Do mísy s polévkou následně prolisujte česnek, přidejte nasekaný kopr, okurku a vlašské ořechy, osolte a opepřete a opět pořádně promíchejte.

Tarator pak nechte, pokud možno, ještě vychladit a můžete podávat.