Bulharská nebo balkánská kuchyně určitě nejsou tak fresh, jako italská, španělská nebo další kuchyně na stejné rovnoběžce. O tom asi nepochybují ani bulhaři. Jedno bulharské jídlo je ale přece jen stvořeno pro parné letní dny. Je to polévka jménem tarator.
Tarator je studená okurková polévka, která v létě osvěží skoro jako gazpacho. Navíc do ní patří kopr, takže pokud se vám nechce v létě dělat koprovka, kulajda, nebo jiná notoricky známá šmakuláda, určitě zkuste osvěžující tarator.
Ingredience:
- 350 g sójového jogurtu
- 50 ml vody
- 1 okurka
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvého kopru
- sůl
- pepř
Recept:
Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky a vlašské ořechy a kopr nasekejte nadrobno.
V míse důkladně promíchejte sójový jogurt s olivovým olejem a pak zřeďte vodou na požadovanou hustotu.
Do mísy s polévkou následně prolisujte česnek, přidejte nasekaný kopr, okurku a vlašské ořechy, osolte a opepřete a opět pořádně promíchejte.
Tarator pak nechte, pokud možno, ještě vychladit a můžete podávat.
Povidlové buchty: Skoro jako od babičky