Povidlové buchty: Babička umí lepší, ale není vždy po ruce

Veganský recept na povidlové buchty

Na kynuté buchty s povidly u babičky z dětství moc rád vzpomínám a počítám, že nejsem sám. Trochu jsem na ně v průběhu let pozapomněl, a tak mi trvalo překvapivě dlouhých pár let, od té doby co jsem veganem, než jsem si uvědomil, že tuhle českou klasiku lze zveganizovat fakt jednoduše. Na druhou stranu lepší si vzpomenout pozdě než-li vůbec, protože tyhle buchty nestojí moc peněz ani námahy, takže není potřeba otravovat babičku. I když ona udělá vždycky lepší, o tom žádná!

Ideální je si vyladit recept k dokonalosti podle vlastní chuti

Nejsem žádný expert na pečení a babičky recept na povidlové buchty už vůbec netrumfnu, a tak přihodím k dobru alespoň drobné zlepšováky, které v receptu sice nejsou, ale můžete je pro zajímavější chuť nebo zdravější složení zapojit. Každý si postupně vyladí k dokonalosti vlastní recept, který mu chutná nejvíc.

První věc, co můžete vylepšit, je, že místo pšeničné mouky použijete špaldovou. Kromě slunečnicového oleje můžete přidat i ořechový nebo dokonce kokosový. Chuť povidel můžete vylepšit tím, že do nich přimícháte trošku kvalitního rumu. Naopak vanilkový cukr třeba podle mého není vůbec nutný, buchty mi chutnaly i bez něj. A určitě existují i další způsoby, jak povidlové buchty ozvláštnit nebo vylepšit. Jsou veganské, originální recept jsme tím pádem už stejně nedodrželi, tak proč si se základem trochu nepohrát.

Ingredience:

  • 200 ml rostlinného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí nebo balení sušeného droždí
  • 5 lžic cukru krystal
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • lžíce šťávy z citrónu nebo nastrouhaná citronová kůra
  • špetka soli
  • švestková povidla
  • margarín na vytření pečícího plechu
  • moučkový cukr na posypání

Recept:

Pokud budete používat na přípravu těsta domácí pekárnu nebo robota, dejte do nádoby rostlinné mléko, olej, mouku, cukr, sůl a citrón a nechte uhníst těsto. Kdybyste připravovali těsto ručně, připravte si nejdřív kvásek z droždí rostlinného mléka a trošky mouky, pak přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto. To pak nechte kynout alespoň hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Když máte těsto ready, vyválejte z něho hada a nakrájejte ho stejně velké díly. Z nich pak vytvarujte placičky, do každé dejte zhruba lžičku povidel a zabalte.

Připravené buchty pomažte margarínem, aby se k sobě nelepily, a vyskládejte je do pekáče, který si předtím taky vymažte margarínem.

Povidlové buchty pak dejte péct do trouby na 170 °C zhruba tak půl hodiny. Ale určitě na ně občas mrkněte, hlavně by měly být dozlatova. Hotové buchty po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a máte hotovo.