Není to zrovna nejzdravější surovina, ale veganství není jenom o zdravých jídlech. Čas od času si i vegani rádi dají nějakou tu prasárničku jako hamburger nebo hranolky. A právě v takových případech vám jako náhrada majonézy bezvadně poslouží sojanéza.
Její příprava je neskutečně jednoduchá, suroviny na ní nejsou vůbec drahé a můžete jí dál dochucovat – například česnekem anebo jí můžete udělat pikantní.
A i kdybyste byli sebevětší odpůrci nezdravých věcí, minimálně jednou v roce vám sojanéza přijde vhod i tak. Na Vánoce přece nikdo nechce jíst suchý bramborový salát.
Ingredience:
- 100 ml sójového mléka
- 200 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- ½ lžičky černé soli
- pepř
Postup:
Do dostatečně vysoké nádoby nalijte sójové mléko, vymačkejte do něj citrón a zamíchejte ponorným mixérem. Pak do nádoby postupně pomalu přilévejte olej a mixujte, dokud vám nevznikne dostatečně hustá konzistence.
Poté přidejte hořčici, černou sůl a pepř a pořádně zamíchejte do sojanézy.
Pokud vám přijde sojanéza málo slaná, doporučuji dosolovat už normální solí. Příliš mnoho černé soli by přebylo chuť všeho ostatního.
Rostlinné mléko: Domácí rýžové, mandlové, slunečnicové a konopné