Dopřejete si v kuchyni rádi trochu exotiky a máte pocit, že asijská kuchyně už vás ničím nepřekvapí? Co takhle zkusit něco z africké kuchyně? Specialitou západoafrické Ghany je arašídová polévka zvaná Nkatenkwan. Nepotřebujete na ní žádné neobvyklé suroviny a náročností se řadí mezi milosrdnější zrovna tak.
Za málo peněz hodně (afro) muziky
Tradiční recept se zpravidla připravuje s kuřecím masem a přílohou – dlouhozrnnou rýží nebo fufu. Fufu je v západní Africe rozšířená příloha stejně jako houskový knedlík u nás. Každopádně mnohem mnohem jednodušší bude připravit si rýži. A absenci kuřete lze vyřešit seitanem. Do Nkatenkwan polévky se také občas dává různá zelenina, ale není to nutné.
Arašídová polévka je sice specialitou především thajské kuchyně. Nkatenkwan se ale na rozdíl od thajské varianty obejdete bez kokosového mléka, sezamového oleje a curry pasty. Tak si pěkně po africku udělejte za málo peněz pořádný kotel a pusťte si k tomu třeba Ebo Taylora – klasika ghanského afrobeatu.
Ingredience:
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g plechovka drcených rajčat
- 200 g seitanu
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 šálek arašídového másla
- 2 bobkové listy
- 3 menší listy kadeřavé kapusty (nemusí být)
- kokosový olej (nebo jiný rostlinný olej na smažení)
- arašídy na ozdobení
- sůl
- pepř
Recept:
Nakrájejte cibuli, utřete nebo propasírujte česnek a nechte s kajenským pepřem pozvolna smažit na kokosovém oleji v hlubokém hrnci. Seitan nakrájejte na kostky a přidejte do hrnce a nechte také smažit. Mezitím si oloupejte a nastouhejte zázvor.
Jakmile cibulka zprůhlední, přilijte do hrnce vývar, a přiveďte k varu.
Do vroucího vývaru přidejte nastrouhaný zázvor a bobkový list, který později samozřejmě vytáhnete. Vývar nechte vařit na středním plameni. Mezitím do menšího hrnce nebo jiné žáruvzdorné nádoby nalijte arašídové máslo a drcená rajčata a nad parou z hrnce je smíchejte. Až se drcená rajčata s arašídovým máslem spojí, přilijte do směsi ještě naběračku vývaru z hrnce a zamíchejte. Vzniklou směs vlijte zpět do vývaru a zamíchejte.
Jakmile se vám podaří vývar se směsí z arašídového másla a drcených rajčat dokonale vmísit do polévky, přijde na řadu kapusta. Nakrájejte ji na čtverečky zhruba palec široké. Nakrájenou kapustu vhoďte do polévky a nechte ještě tak 10 minut vařit. Polévku osolte a opepřete podle chuti.
Hotovou polévku podávejte s rýží a ozdobte hrstkou arašídů.
Spaghetti al pomodoro: Italská klasika s čerstvými rajčaty