Nkatenkwan: Úsporná západoafrická arašídová polévka

Recept na Nkatenkwan. Africká arašídová polévka.

Dopřejete si v kuchyni rádi trochu exotiky a máte pocit, že asijská kuchyně už vás ničím nepřekvapí? Co takhle zkusit něco z africké kuchyně? Specialitou západoafrické Ghany je arašídová polévka zvaná Nkatenkwan. Nepotřebujete na ní žádné neobvyklé suroviny a náročností se řadí mezi milosrdnější zrovna tak.

Za málo peněz hodně (afro) muziky

Tradiční recept se zpravidla připravuje s kuřecím masem a přílohou – dlouhozrnnou rýží nebo fufu. Fufu je v západní Africe rozšířená příloha stejně jako houskový knedlík u nás. Každopádně mnohem mnohem jednodušší bude připravit si rýži. A absenci kuřete lze vyřešit tím, že si polévku zpestříte zeleninou, která se do této polévky běžně používá – tedy okra, lilek, fazolové lusky případně kadeřavá kapusta.

Arašídová polévka je sice specialitou především thajské kuchyně. Nkatenkwan se ale na rozdíl od thajské varianty obejdete bez kokosového mléka, sezamového oleje a curry pasty. Tak si pěkně po africku udělejte za málo peněz pořádný kotel a pusťte si k tomu třeba Ebo Taylora – klasika ghanského afrobeatu.

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 0,5 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 400 g rajčatové passaty (nebo plechovka loupaných rajčat)
  • 1 lžička kajenského pepře (nebo chilli papričky kolik snesete)
  • 1 šálek arašídového másla
  • 2 bobkové listy (nemusí být)
  • dlouhozrnná rýže
  • okra, lilek, fazolové lusky nebo kadeřavá kapusta (nemusí být)
  • rostlinný olej na smažení
  • arašídy na ozdobení (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Recept:

Nakrájejte si cibuli, česnek, chilli papričky a zeleninu, pokud použijete (doporučuji použít jenom jeden druh, není to zase žádná ratatouille). Oloupejte a nastouhejte zázvor.

Na mírném plameni osmahněte cibulku, česnek a kajenský pepř nebo chilli papričky. Jakmile cibulka zprůhlední, přilijte do hrnce vývar, případně vodu, a přiveďte k varu.

Do vroucího vývaru přidejte nastrouhaný zázvor a bobkový list, který později samozřejmě vytáhnete. Vývar nechte vařit na středním plameni. Mezitím do menšího hrnce nebo jiné žáruvzdorné nádoby nalijte passatu a arašídové máslo a nad parou z hrnce s vývarem smíchejte. Až se passata s arašídovým máslem spojí, přilijte do směsi ještě naběračku vývaru a zamíchejte. Vzniklou směs vlijte zpět do vývaru a zamíchejte.

Jakmile se vám podaří vývar se směsí arašídového másla a rajčatové passaty dokonale smísit přijde na řadu zelenina (i když si pochutnáte i bez ní). Nakrájenou zeleninu vhoďte do polévky a nechte ještě tak 10 minut vařit. V téhle fázi máte ještě možnost polévku vyvařit, pokud ji máte příliš řídkou, anebo dolít trochu horké vody, pokud máte polévku moc hustou. A samozřejmě osolte a opepřete podle chuti.

Hotovou polévku podávejte s rýží a můžete ozdobit troškou arašídů.