Akara: Fast foodové kuličky ze západní Afriky

Akara - veganský recept na nigerijské fazolové kuličky

Akara jsou typické africké, konkrétně nigerijské, fazolové kuličky či bochánky, které jsou v základu veganské. Jsou sice smažené, takže ne zrovna nejzdravější, v mém podání nejsou ani moc fotogenické, ale fakt mají něco do sebe. Rozhodně stojí za to, je alespoň jednou vyzkoušet „na zobačku“ k pivu namísto obyč bramborových hranolek pořád dokola.

Oblíbený pokrm bubeníka Tonyho Allena

Možná se někdo ptá, jak jsme vlastně k takovému receptu přišel. Před lety jsem četl biografii nigerijského afrobeatového bubeníka Tonyho Allena, který zbožňuje nigerijskou kuchyni, a právě na tyhle kuličky nedal dopustit. I když o akara se v knize zmiňoval paradoxně při vyprávění o hraní v Brazílii, ve které je tento recept také velmi rozšířený.

Zároveň se zmiňuje o tom, že se akara dají jíst klidně i samotné s vodou na zapití. Nejen pro hladového muzikanta to asi nebude žádný problém, ale určitě si mnohem víc pochutnáte, když si k nim připravíte domácí pálivou omáčku. K akara se v originálním provedení připravuje několik druhů omáček, z nichž nejblíže k veganské verzi má takzvaná caruru, ve které stačí vynechat krevety. Tak kdybyste se jí někdo čistě náhodou pokoušel zveganizovat, tak se ozvěte, jestli to stojí za to.

Ingredience:

  • 150 g fazolí černé oko
  • 1 habanero nebo jiná chilli paprička
  • 1 střední cibule
  • sůl
  • olej na smažení

Recept:

Fazole namočte přes noc ve vodě. Poté je zbavte slupky, čehož dosáhnete buď třením fazolí mezi rukama, anebo můžete proces urychlit tím, že fazole v mixéru s malým množstvím vody na 3 až 4 krát krátce pomixujete. Slupky potom ve vodě nechte vyplavat na povrch a postupně se jich zbavte, aby vám zbyly pouze fazole (jako názornější pomůcka vám může pomoct následující video).

Jakmile máte samotné fazole bez slupek, dejte je do mixéru společně s trochou vody, nakrájenou chilli papričkou a cibulí, osolte a rozmixujte důkladně do hladké až krémové konzistence.

Ze vzniklé pasty pak lžící tvarujte kuličky a ve velké pánvi nebo hrnci pak smažte ve vyšší vrstvě rostlinného oleje. Smažte dokud kuličky nezhnědnou rovnoměrně na všech stranách.

Hotové kuličky pak osušte papírovým ručníkem od přebytečného oleje a podávejte, jak už jsem zmiňoval, klidně i samotné nebo ideálně s pálivou omáčkou.