Tarator: Balkánská studená okurková polévka

Recept na veganskou studenou balkánskou polévku tarator

Bulharská nebo balkánská kuchyně určitě nejsou tak fresh, jako italská, španělská nebo další kuchyně na stejné rovnoběžce. O tom asi nepochybují ani bulhaři. Jedno bulharské jídlo je ale přece jen stvořeno pro parné letní dny. Je to polévka či, chcete-li, tekutý salát jménem tarator.

Tak je to polévka nebo salát?

Tarator se v naprosté většině případů připravuje jako studená polévka zcela tekuté konzistence. Jak ale uvidíte i v receptu, je i možnost si jej připravit jako takový hustší tekutý salát, aniž byste byli jediní exoti na světě, kteří si tarator takto připraví.

Já osobně například tarator preferuji hustší, ale hustota respektive poměr vody v receptu záleží skutečně na vás. Ostatně v parných letních dnech si tuhle studenou polévku připraví vodnatější i takoví barbaři, jako jsem já. Její hlavní účel je totiž osvěžit.

Ingredience:

  • 200 g sójového jogurtu
  • 1 okurka
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • pepř

Recept:

Okurku nakrájejte na malé kostičky a vlašské ořechy a kopr nasekejte nadrobno.

V míse důkladně promíchejte sójový jogurt s olivovým olejem a pak zřeďte vodou na požadovanou hustotu.

Do mísy s polévkou následně prolisujte česnek, přidejte nasekaný kopr, okurku a vlašské ořechy, osolte a opepřete a opět pořádně promíchejte.

Tarator pak nechte, pokud možno, ještě vychladit a můžete podávat.