Jednoduché, zdravé a přesto neskutečně luxusní. Takové jsou datlovo–pistáciové kuličky obalené v kokosu. Tahle parádní sladkost má původ v arabské kuchyni a je bez lepku. Navíc si se složením můžete i trochu pohrát, ale základem jsou vždycky datle a pistácie.
Zdravé mlsání berou tyhle kuličky vážně
Asi tuším, co se vám honí hlavou. Když se řekne zdravé mlsání, zní to jako kecy z blogísku slečny Vegči a ne jako výraz pana Vegana. Ale tyhle kuličky jsou prostě parádní i bez mouky a cukru a slavný titul zdravé mlsání si jednoduše zaslouží.
Už víte, že základem jsou datle a pistácie. Kromě pistácií ale můžete přidat i mandle nebo kešu oříšky. Mohli byste přidat i trochu kokosového oleje nebo třeba další sušené ovoce, ale to vůbec není potřeba.
Díky pistáciím totiž nejsou kuličky z nejlevnějších sladkostí, a tak se vám zas tak rychle nepřejí, abyste museli vymýšlet nové variace.
Ingredience:
- 200 g loupaných neslaných pistácií
- 250 g vypeckovaných datlí
- 2 lžičky mleté skořice
- 1-2 lžíce agáve
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- šťáva z půlky pomeranče
- strouhaný kokos
Recept:
Datle nožem podélně rozkrojte, rozevřete a vyndejte z nich pecky. Poté je nakrájejte na co nejmenší kostičky. Při krájení si průběžně namáčejte nůž, aby se datle co nejméně lepily.
Pistácie rozmixujte v mixéru na velmi drobné kousky – takový skoro prášek.
V míse směs datlí a pistácií rukou promíchejte s ostatními ingrediencemi kromě strouhaného kokosu.
Ze vzniklého těsta tvarujte kuličky a ty pak obalte ve strouhaném kokosu.
Hotové kuličky jsou hned ready a v ledničce minimálně pár dní vydrží.
Budapešťská pomazánka: Zveganizovaná klasika