Drožďová pomazánka: Veganská verze z pohanky

Pamatujete si z dětství drožďovou pomazánku? Nebo jste si jí dělali i jako dospělí sami ještě před přechodem na veganství? Tak jako tak tady mám pro vás veganskou variantu, která je navíc mnohem zdravější.

Tahle veganská drožďová pomazánka totiž není z hromady kostkového droždí, ale z pohanky a lahůdkového droždí. Takže pokud stejně jako já neznáte moc způsobů, jak si vyloženě pochutnat na pohance, tady jeden máte.

Ingredience:

  • 80 g pohanky lámanky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce extra virgin olivového oleje
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl

Recept:

Přiveďte k varu cca ¼ l mírně osolené vody. Jakmile se voda začne vařit, přidejte pohanku, hrnec stáhněte z plotny a nechte pohanku ve vodě.

Mezitím na pánvi na olivovém oleji pozvolna osmahněte najemno nakrájenou cibulku dosklovata a pak přisypejte lahůdkové droždí, zamíchejte a taky stáhněte z plotny.

Pohanku nasáklou vodou ještě slijte, pokud je nějaká přebytečná voda v hrnci. Potom pohanku rozmixujte ručním mixérem spolu s osmahlou cibulkou s lahůdkovým droždím. Do rozmixované směsi ještě zamíchejte nasekanou čerstvou petrželku a drožďová pomazánka je hotová.