Hummus: Král pomazánek a dipů, čím krémovější tím lepší

Veganský recept na cizrnový hummus

Když se řekne cizrna, měl by vás automaticky napadnout hummus – snad nejrozšířenější pomazánka na světě. I když guacamole a burákové máslo by asi byly proti. Každopádně v regálech supermarketů, drogerií nebo bio obchodů najdete hummus na kila a většinou i s různými příchutěmi. Fór je v tom, že doma si za cenu jednoho takového výrobku uděláte hummusu klidně až desetkrát tolik. Tak se mrkněte, jak na to.

Jak docílit co nejkrémovějšího hummusu?

Abych pravdu řekl, hummusů jsem se v minulosti něco nadělal, a nikdy nebyl tak krémový a lehký, jako v mnoha restauracích a bistrech, kde byl zážitek z něho mnohem příjemnější. Až se mi nedávno poštěstilo objevit jeden tip, díky kterému se mi podařilo konečně vytvořit domácí hummus, který bych se nebál naservírovat i v restauraci.

TIP: Kdybyste chtěli mít hummus pestřejší a ještě o něco zdravější, tak si do něj přidejte 1 menší opečenou červenou řepu a budete mít hummus sytě růžový anebo 2 šálky čerstvého špenátu pro zelený hummus.

Ten trik je v tom, oloupat jednotlivé kuličky cizrny z jejich slupky. Uznávám, zní to dost časově náročně a otravně, ale stojí to za to. Popravdě bych se bez toho už do hummusu nepouštěl. A když přijdete po psychicky náročném dni v práci, při téhle zdánlivě otravné činnosti si docela slušně pročistíte hlavu. Krom toho to jde (obzvlášť u cizrny z konzervy) fakt snadno.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny nebo 1 šálek suché cizrny
  • ⅓ šálku nálevu z plechovky nebo vody, ve které se cizrna vařila
  • ⅓ šálku tahini
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Recept:

Suchou cizrnu dejte nejdřív namočit přes noc, pokud použijete cizrnu z plechovky, dejte si stranou část nálevu. Cizrnu oloupejte ze slupky, ideálně jí stačí trochu zmáčknout u špičky a měla by vám ze slupky v podstatě vyskočit. Cizrnu z plechovky pak můžete rovnou použít, případně suchou uvařte, slijte, ale dejte si stranou část vývaru, který jejím vařením vznikne.

Potom v mixéru všechny ingredience důkladně rozmixujte do hladka a pak podle potřeby dochuťte a dolaďte konzistenci.

Servírujte třeba s opečeným pita chlebem a falafelem, ale určitě najdete i spoustu dalších možností využití.