Guacamole: Nejlepší vynález a základ mexické kuchyně

Recept na guacamole z avokáda s rajčaty, koriandrem a tortilla chipsy

Ten, kdo nikdy neměl guacamole, jako by nežil. Úžasný dip s širokými možnostmi využití. Je to základ mexické kuchyně a oblíbený je doslova po celém světě. Recept na guacamole je navíc přirozeně RAW vegan a velmi jednoduchý na přípravu, takže s chutí do toho.

Základem guacamole je zralé avokádo

Guacamole je tak populární, že jej má nebo měl zařazen v nabídce bezpočet fast foodových řetězců. Domácímu, poctivě připravenému guacamole se však nic nevyrovná.

Pro spoustu lidí bývá velkou otázkou, jaké avokádo vlastně koupit. Základní poučka je poměrně jednoduchá. Čím je povrch avokáda hladší a barva světlejší a zelenější, tím je avokádo zpravidla méně zralé. Zároveň však bývá levnější. Zralé bude v tom případě nejdříve za pár dní.

Ať už čekáte až vám avokádo dozraje doma, nebo chcete zralé právě koupit, poznáte, že je připravené ve chvíli, kdy je velmi tmavé až černé, na povrchu hrbolaté a na stisk přiměřeně měkké. Pokud takové avokádo máte, jste ready!

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 1 větší rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jalapeño paprička
  • 10 snítek čerstvého koriandru
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1 limetky

Recept:

Zralá avokáda zbavte pecek, lžící je vydloubněte ze slupky a nakrájejte na menší kousky. Rajčata zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky, česnek utřete nebo prolisujte, jalapeños nakrájejte nadrobno a nasekejte lístky koriandru.

Avokádo, šťávu z limetky, sůl a česnek rozmačkejte a smíchejte vidličkou nebo v mixéru.

K avokádové směsi přidáme rajčata, jalapeños a koriandr a zamícháme.

Hotové guacamole podáváme jako dip k tortilla chipsům, přidáváme do burrita, hamburgeru nebo hot dogu po mexicku či do toastu.