Jambalaya: Pikantní rýže, typická pro Louisianu a New Orleans

Jambalaya - veganský recept

Jambalaya je perfektní recept, pokud máte rádi jídla, která připravíte jednoduše v jednom hrnci. Je to jídlo typické pro kreolskou respektive americkou jižanskou kuchyni, takže žádné dietní vaření bez chuti. Ale ve veganském podání se určitě nejedná o žádnou nezdravou prasárnu.

Nebojte se jambalayu pořádně okořenit

Většinou jambalaya obsahuje chorizo klobásy, vepřové maso nebo mořské plody. Když ale použijete veganské klobásy a seitan, ani vás nenapadne, že by tam něco chybělo. Na jambalayu existuje nekonečně různých receptů a patří do ní poměrně hodně druhů koření a zeleniny. Takže se hlavně nedržte receptu jako nějakého dogma, během vaření ochutnávejte a klidně si hrajte s poměrem koření v receptu. Pokud máte doma špetku římského kmínu či bobkový list, můžete je také přidat, v receptech na jambalayu se často objevují a dodají jí další rozměr.

Ingredience:

  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 žebra řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 červená, žlutá a oranžová paprika
  • 2 jalapeño papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 4 veganské klobásy
  • 150 g seitanu
  • 1 lžíce pálivé omáčky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička agáve sirupu
  • ½ lžičky oregana
  • ½ šálku hladkolisté petržele
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Recept:

Nejprve nakrájejte veškerou zeleninu, klobásy a seitan. Petržel stačí nasekat později, až se bude vařit rýže.

Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte celer, cibuli, papriku, jalapeños a česnek a nechte na mírném plameni zhruba po dobu 5 minut změknout.

Po zjemnění zeleniny přidejte do pánve veganskou klobásu, seitan, pálivou omáčku podle chuti (použil jsem srirachu, pokud použijete tabasco, byl bych s množstvím možná opatrnější), drcená rajčata, kajenský pepř, mletou papriku, tymián, oregano a dobře promíchejte.

Jakmile se rajčata začnou vařit, přidejte do pánve rýži, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte agáve, sůl a pepř, dobře promíchejte a přiveďte k varu.

Zakryjte hrnec víkem a nechte rýži vařit po dobu 40 minut při velmi mírném plameni.

Po 40 minutách stáhněte plamen, odkryjte hrnec, dobře promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte.

Do hrnce nakonec ještě zamíchejte nasekanou petrželku a máte hotovo.