Jambalaya je perfektní recept, pokud máte rádi jídla, která připravíte jednoduše v jednom hrnci. Je to jídlo typické pro kreolskou respektive americkou jižanskou kuchyni, takže žádné dietní vaření bez chuti. Ale ve veganském podání se určitě nejedná o žádnou nezdravou prasárnu.
Nebojte se jambalayu pořádně okořenit
Většinou jambalaya obsahuje chorizo klobásy, vepřové maso nebo mořské plody. Když ale použijete veganské klobásy a seitan, ani vás nenapadne, že by tam něco chybělo. Na jambalayu existuje nekonečně různých receptů a patří do ní poměrně hodně druhů koření a zeleniny. Takže se hlavně nedržte receptu jako nějakého dogma, během vaření ochutnávejte a klidně si hrajte s poměrem koření v receptu. Pokud máte doma špetku římského kmínu či bobkový list, můžete je také přidat, v receptech na jambalayu se často objevují a dodají jí další rozměr.
Ingredience:
- 400 g dlouhozrnné rýže
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 řapíky celeru
- 1 střední cibule
- 1 červená, žlutá a oranžová paprika
- 4 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 250 g seitanu
- 150 g veganských klobás
- 1 lžíce pálivé omáčky
- ½ lžičky kajenského pepře
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička tymiánu
- ½ lžičky oregana
- ½ šálku hladkolisté petržele
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Recept:
Nejprve nakrájejte veškerou zeleninu, klobásy a seitan. Petržel stačí nasekat později, až se bude vařit rýže.
Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte celer, cibuli, papriku a česnek a nechte na mírném plameni zhruba po dobu 5 minut změknout.
Po zjemnění zeleniny přidejte do hrnce seitan, pálivou omáčku podle chuti (použil jsem srirachu), drcená rajčata, kajenský pepř, mletou papriku, tymián, oregano a dobře promíchejte.
Jakmile se rajčata začnou vařit, přidejte do pánve rýži, zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete, dobře promíchejte a přiveďte k varu.
Zakryjte hrnec víkem a nechte rýži vařit na mírném plameni, dokud se neuvaří.
Jakmile je rýže uvařená, stáhněte plamen, odkryjte hrnec, přidejte veganskou klobásu (záleží na typu klobásy – pokud použijete nějakou složením podobnou seitanu, můžete ji přidat dřív, ale měkčí klobása se může rozvařit, když jí přidáte brzo) a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte.
Do hrnce nakonec ještě zamíchejte nasekanou petrželku a máte hotovo.
Tarator: Balkánská studená okurková polévka