Tzatziki jsou snad nejklasičtější příloha nebo salát řecké kuchyně. A i když určitě najdete tradičnější, kreativnější, lepší nebo chutnější způsob podávání než s chlebem, chutnají tzatziki dobře i samotné nebo právě s pečivem. Konec konců jsou také klasikou mezi regálovými pochoutkami, jako je vlašský nebo třeba pařížský salát.
Všechen kopr nemusí skončit jako koprovka
Když se řekne tzatziki, tak vás nejspíš hned napadne, že budete potřebovat okurku, kopr a jogurt – v našem případě rostlinný. Tahle kombinace je fresh a na jihu Balkánu o ní neví jenom Řekové. Také Bulhaři používají tuhle kombinaci na jejich tradiční recept tarator, na který potřebujete v podstatě ty samé ingredience a vlašské ořechy navíc, takže na ní asi něco bude.
No zkrátka, jestli nevíte co s přebytečným koprem, který se vám už třeba nevešel do koprovky, tak jsou tzatziki jasná volba. I když jste možná stejně jako já ještě z „předveganských dob“ trpěli despektem k mastným lahůdkářským salátům v plastových vaničkách, domácí zdravější provedení zcela mění pohled na věc.
Ingredience:
- 1 větší okurka
- 300 g rostlinného jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce šťávy z citrónu
- sůl
- pepř
Recept:
Okurku oloupejte, zbavte semínek a pak nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu.
Potom si do mísy dejte jogurt, prolisovaný nebo utřený česnek, nasekaný kopr, šťávu z citrónu, olivový olej a vše promíchejte s okurkou, a osolte a opepřete podle chuti. Pokud máte rostlinný jogurt, který je moc řídký, můžete 100 g jogurtu nahradit sojanézou.
Podávejte samotné s pita chlebem a olivami nebo ideálně jako přílohu k falafelu.
Nasi goreng: Smažená rýže z Indonésie