Veganské palačinky může jednoduchostí předčit snad jedině chleba namazaný máslem margarínem. Cenově a rychlostí přípravy navíc vychází parádně zrovna tak. V jejich případě ale z mouky a vody naděláte mnohem větší parádu. A to i pro početnou návštěvu.
Palačinky a jejich nekonečné možnosti
Základ pro veganské palačinky je sojové mléko a mouka. Nejlevnější a nejjednodušší je varianta se sójovým mlékem a obyčejnou hladkou moukou, ale určitě můžete i experimentovat. V poměru 50:50 můžete s hladkou moukou použít třeba celozrnnou nebo špaldovou.
Vychytávat můžete postupně i samotnou přípravu. Pokud chcete jít zdravější cestou, můžete palačinky smažit i na suché nepřilnavé pánvi, ale já sám si dávám do pánvičky alespoň nějakou tu kapku oleje (super je třeba kokosový). Palačinky pak nejsou tak suché.
Kde se ale můžete nejvíc vyřádit, je pochopitelně dochucení hotových palačinek. Bude se vám hodit marmeláda, čerstvé ovoce, rostlinná šlehačka, smetana nebo jogurt, čokoláda, arašídové máslo nebo třeba javorový sirup.
Ingredience:
- 300 ml sojového mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru
- špetka soli
Recept:
Sojové mléko si nalijte do mísy nebo jiné nádoby, ve které budete připravovat těsto. Přidejte do něj špetku soli a cukr a za stálého míchání postupně přidávejte mouku. Těsto můžete míchat metlou nebo třeba ručním šlehačem, ale můžete to i všechno jednoduše hodit do mixéru. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že palačinky jsou v pohodě i tak.
Rozehřejte pánev s minimálním množstvím oleje na smažení a nalijte do ní tenkou vrstvu těsta, které by nemělo být příliš husté ani řídké. Takové těsto by se vám mělo pomalu od středu roztékat ke krajům, ale určitě ho ještě rozprostřete naběračkou nebo lžicí po celé ploše.
Obracečkou si po nějaké chvíli nadzvedněte okraj a zkontrolujte spodní stranu. Jestli je palačinka alespoň dozlatova, můžete jí otočit obracečkou anebo si palačinku frajersky prohodit vzduchem.
Palačinku osmahněte i z druhé strany a stejný postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto. Hotové palačinky si pak potřete ideálně domácím džemem aka marmeládou nebo jinak dochuťte a zabalte.
Akara: Fazolové kuličky ze západní Afriky