Svíčková: Nejoblíbenější česká omáčka ve veganském provedení

Veganská svíčková - recept

Jestli existuje v české kuchyni nějaké jídlo, které by v popularitě mohlo konkurovat řízku a smažáku, tak to může být jedině svíčková. I já jsem jí zbožňoval už od dětství a na tom se s přechodem na veganství samozřejmě nic nezměnilo. Spousta veganů na druhou stranu nemá rádo veganské adaptace klasických receptů. Pokud jste na tom ale stejně jako já, pak je veganská svíčková něco, co byste měli minimálně vyzkoušet.

Vznik rodinné tradice veganské svíčkové?

Když jsem přešel na veganství, tak první veganská svíčková, kterou jsem ochutnal, byla v restauraci Plevel. Později jsem přesvědčil i babičku, která samozřejmě vaří tu nejlepší svíčkovou na světě, aby se pokusila o veganskou variantu. A i když nejdřív nevěřila, že by to mohlo fungovat, vystřihla naprosto luxusní svíčkovou i bez smetany.

Krátce po tom jsem se na rok a půl odstěhoval do Anglie, kde mě po čase přepadla nostalgie a nutkání pokusit se poprvé v životě o vlastní svíčkovou. A vzhledem k tomu, že v Anglii neseženete hotový knedlík, tak jsem šel do obchodu pro hrubou mouku a ingredience na omáčku. Dopadlo to tak, že místo knedlíku jsem uvařil něco jako nenakynuté noky, kterými byste rozbili okno raz dva, a něco jako mrkvovou polévku. Po tomhle fiasku trvalo dlouho, než jsem se o svíčkovou pokusil znova.

Další pokus o svíčkovou už proběhl zpátky v Čechách a hlavně po poradě s babičkou, a tak to dopadlo o poznání lépe. Ale o svíčkové se říká, že každá rodina má svůj vlastní recept a i já tu svojí neustále zlepšuju a ladím. Ostatně, jestli jste veganskou svíčkovou ještě nezkoušeli, tak i ta vaše si učitě půjde vlastní cestou. První krok můžete zkusit podle následujícího receptu.

Ingredience:

  • 200 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 1 velká cibule
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 balení rostlinné smetany
  • bílý vinný ocet
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení
  • knedlík
  • uzený tempeh, seitan nebo jiná alternativa
  • brusinkový kompot (nemusí být)
  • rostlinný jogurt (nemusí být)

Recept:

Nakrájejte si veškerou zeleninu a nechte v hrnci na oleji pozvolna změknout cibuli, přidejte ostatní zeleninu, bobkový list, nové koření a hřebíček.

Zeleninu v hrnci zalijte vodou, osolte a nechte vařit cca půl hodiny.

Z hrnce vylovte bobkové listy, nové koření, hřebíček, ponorným mixérem zeleninu rozmixujte dohladka a přilijte i rostlinnou smetanu. Omáčku pak postupně dochuťte octem, solí, pepřem a cukrem.

Svíčkovou samozřejmě podávejte s knedlíkem, uzeným tempehem nebo osmahnutým seitanem na plátky, brusinkami a případně i s rostlinným jogurtem místo šlehačky.