Když potřebujete mít uvařeno skutečně bleskově nebo máte chuť na něco lehkého, spaghetti aglio olio e peperoncino jsou naprosto ideální. Jak asi víte, italská kuchyně je především o kvalitních surovinách a v tomhle případě to platí minimálně dvojnásob. Kromě špaget toho totiž moc potřebovat nebudete, takže byste si na jejich výběru měli dát záležet.
Nešetřete na ingrediencích, stejně jich moc nepotřebujete
Špagety bych vám doporučil koupit v některé specializované italské prodejně nebo alespoň Barilly. To je podle mě jediná v supermarketu dostupná značka solidní kvality. I když jsem samozřejmě nevyzkoušel úplně všechny, takže jestli máte někdo osvědčené značky, sem s nimi.
Jinak olivový olej samozřejmě jedině a pouze extra panenský, česnek taky nejlepší dostupný, petržel hladkolistou a chilli papričky klasické dlouhé červené feferonky. Holt ty italské klasiky žádné babicovské improvizace nepovolují. Ale v případě spaghetti aglio olio e peperoncino nemůžete opravdu nic namítat, protože na tenhle recept vám stačí ty nejobyčejnější ingredience, které máte nejspíš doma tak jako tak.
Ingredience:
- 200 g špaget
- 60 ml extra virgin olivového oleje
- 8 stroužků česneku
- 1-2 chilli papričky
- hrst petrželové natě
- veganský sýr (nemusí být)
- sůl
Recept:
Špagety dejte vařit do pořádně osolené vody. Měly by být uvařené al dente, na skus ještě trošku uvnitř tvrdší, protože se pak stejně dodělají na pánvi, takže ochutnejte a nebojte se třeba minutku ubrat ve srovnání s návodem na obalu. Špagety pak samozřejmě slijte, ale dejte si nejdřív trochu vody, ve které se špagety vařily, stranou.
Do pánve nalijte olivový olej, přidejte najemno nasekaný česnek a chilli papričku, a na středním plameni mírně osmahněte, až bude česnek dosklovata.
Pak do pánve přidejte špagety a zamíchejte a následně ještě přidejte trošku vody, ve které se špagety vařily. Díky vodě, ve které je škrob ze špaget, pak budete mít krémovější konzistenci.
Hotové špagety posypte nasekanými čerstvými lístky petržele a pokud by vám tam tak říkajíc „něco chybělo“, tak si je klidně posypejte třeba sypkým domácím veganským sýrem. Originální recept je ale bez něj a měly by vám chutnat i jen tak.
Pesto z medvědího česneku: Recept s procházkou v přírodě