Obzvlášť při přechodu na veganství přijde občas vhod nějaká ta vege „náhražka“ klasických jídel. Třeba bez míchaných vajíček si spousta lidí snídani neumí představit. Proto se hodí recept na tohle rozmačkané a zamíchané tofu znát. Budete se divit, jak malý rozdíl mezi ním a skutečnými míchanými vajíčky je.
Jak nejlépe napodobit míchaná vajíčka?
Internet je plný receptů na veganská míchaná vajíčka a všechny se liší minimálně. Na všechny je potřeba černá sůl nebo lahůdkové droždí, které vám zajistí chuť „vajíček“. Skutečný trik je ale v tom, získat i správnou konzistenci a tu získáte díky silken tofu.
Silken tofu je měkký typ tofu, které se obvykle využívá v asijské kuchyni, a proto ho u nás většinou seženete snadněji právě u asijských prodejců než v supermarketu. Přesto se jej určitě pokuste sehnat, protože s normálním tofu budou výsledná „vajíčka“ sušší. Nebo můžete během smažení přidat trochu sojového mléka nebo sojové smetany, to je druhá možnost.
Ingredience:
- 1 balení tofu, ideálně silken tofu
- 1 cibule
- 1 lžička černé soli
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžičky kurkumy
- pepř
- olej na smažení
- sojové mléko nebo smetana (pokud nemáte silken tofu)
- pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Recept:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji na mírném plameni dosklovata.
Mezitím tofu nakrájejte na kostičky, ty pak vidličkou v misce rozmačkejte a přihoďte do pánvičky k cibuli.
Zatímco se cibule s tofu smaží, nezapomínejte občas zamíchat. Opepřete tofu, přisypte kurkumu a pokud nemáte silken tofu, zalijte troškou sojového mléka nebo sojové smetany kvůli konzistenci. Přidejte lahůdkové droždí a opět zamíchejte. Úplně nakonec přidejte černou sůl, zamíchejte a máte hotovo. Kdybyste černou sůl přidali na začátku, ztratila by chuť „po vajíčkách“.
Hotová míchaná „vajíčka“ ozdobte například pažitkou či jarní cibulkou.
Maki sushi: Japonská klasika, kterou zvládnete i doma