Pařížský salát: Veganská varianta klasiky z bufáče

Je to salát, ale není zrovna fitness. Jmenuje se po jednom z nejromantičtějších měst na světě, ale při vyslovení jeho názvu si romantické chvilky zrovna nevybavíte. Obsahuje salám a majonézu (v našem případě veganský salám a sojanézu) a doby své „slávy“ už má dávno za sebou. Jasně, je to pařížský salát, a i když je to jenom „šmakuláda z bufáče“, určitě si tuhle klasiku s rohlíčkem taky rádi dáte.

Junk food počesku

Když se řekne pařížský salát, tak se asi spousta lidí ošije hrůzou při představě mastného pultu v lahůdkářství. Ale na to by se dalo krásně po pelíškovsku říct „jak neni něco z USA, tak se to pánům nelíbí“. Je totiž dost dobře možné, že ten samý člověk si rád pochutná na hamburgeru, hot dogu nebo jiném americkém junk foodu. Já si ale nemůžu pomoct a k „prasárničkám“ zaujímám rovný přístup ať už jsou původem z Ameriky nebo z Československa za totáče.

Ingredience:

  • 200 g veganského salámu
  • 200 ml sojanézy
  • 120 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 80 g nakládaných okurek
  • ½ cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sůl (můžete přidat špetku černé soli)
  • pepř

Recept:

Pokud máte mražený hrášek, tak nejdřív v hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a velice krátce (podle návodu) v ní povařte mražený hrášek a vodu pak slijte.

Vegan salám nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké dlouhé kousky a nakládačky a cibuli nakrájejte klasicky na malé kousky.

Všechno pak společně v míse smíchejte se sojanézou a dochuťte hořčicí, lahůdkovým droždím, solí a pepřem.

Nechte vychladit a podávejte s pečivem.